Dronningen åbnede Arktisk Kommando

En fælles Arktisk Kommando er for fremtiden ansvarlig for forsvarets opgaver i de nordlige dele af kongeriget.

Artiklens øverste billede
Dronning Margrethe ved indvielsen af Arktisk Kommando i Nuuk. Indvielsen fandt sted ved en ceremoni og reception i Katuaq (Grønlands Kulturhus) og efterfølgende i kommandoens nye hovedkvarter. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarschef general Peter Bartram var blandt deltagerne i ceremonien.

Som en følge af afslutningen på Den Kolde Krig og den fortsatte globale opvarmning har kongeriget Danmarks forsvar taget konsekvensen og samlet Grønlands Kommando og Færøernes Kommando til en fælles Arktisk Kommando i Nuuk.

Fra Grønnedal til Nuuk

Efter længere tids forberedelse er kommandoen flyttet fra marinestation Grønnedal til Nuuk, hvor den onsdag blev officielt åbnet i kulturhuset Katuaq af dronning Margrethe, der ikke helt havde taget det ny navn helt til sig endnu.

- Det er mig en stor glæde hermed at erklære Grønlands Kommando i Nuuk for indviet, nej, Arktisk Kommando, sagde dronning Margrethe ifølge de grønlandske medier, som var til stede sammen med en række prominente gæster.

Afslørede våbenskjold

Dronningen afslørede den ny fælleskommandos våbenskjold, der består af tre røde cirkler på en hvid baggrund over en hvid stjerne på blå baggrund og to snedækkede bjergtinder.

Forsvarschef Peter Bartram overdrog herefter Arktisk Kommando til generalmajor i Flyvevåbnet Stig Østergaard Nielsen. Han afløser den seneste chef for Grønlands Kommando, kontreadmiral Henrik Kudsk.

Efter den ceremonielle åbning af den ny fælleskommando med deltagelse af blandt andre repræsentanter for den grønlandske regering, forsvarsminister Nick Hækkerup (S), arktisk ambassadør Klavs A. Holm og Færøernes lagmand, Kaj Leo Holm Johannesen, var der rundvisning i det nye hovedkvarter på havnen i Nuuk.

I Tórshavn var der samtidig en ceremoni for åbningen af forbindelseselementet, som Arktisk Kommandos afdeling på Færøerne kaldes. Her vil fire mand være beskæftiget, efter at Færøernes Kommandos Mørkadalur er lukket.

40 mand i Nuuk skal varetage ansvaret for forsvarets opgavet i hele Nordatlanten, og de ventes ikke at blive færre i takt med, at havisen smelter, og Det Arktiske Ocean bliver mere tilgængeligt.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.