"Eksport" af affald fra hovedstaden til Jylland

Der ender næsten tre gange så meget affald på lossepladsen, som de officielle tal viser.

Det bliver snart nødvendigt at køre forurenet jord, murbrokker, farlig asbest og lignende fra hovedstaden til Jylland eller Fyn, frygter man hos RenoSam, foreningen af fælleskommunale affaldsselskaber.

Foreningen har netop færdiggjort en større undersøgelse af fremtidsmulighederne for at slippe af med den type affald, der hverken kan brændes eller genbruges, og offentliggør om få dage en rapport om deponeringskapaciteten i Danmark. Ifølge direktør Jacob Hartvig Simonsen fra RenoSam er udsigterne dystre.

»I 2009 skal man lukke mindst halvdelen af Danmarks lossepladser og andre deponeringsanlæg på grund af nye krav fra EU. Det vil især give problemer i hovedstaden, hvor man allerede i dag er tæt på kapacitetsgrænsen. Derfor kan man i løbet af meget få år blive tvunget til at flytte forurenet jord og andre former for affald, der skal deponeres, fra hovedstaden til Fyn eller Jylland,« konstaterer Jacob Hartvig Simonsen.

Udover smøl med godkendelse af de eksisterende lossepladser har miljømyndighederne i årevis regnet med helt forkerte tal på, hvor meget affald, der er behov for at deponere.

»Miljøstyrelsen har i sine officielle tal regnet med, at blot syv pct. af affaldet skal deponeres. Det er helt forkert, fordi man slet ikke har medregnet forurenet jord, som der er rigtig meget af, og hvor hovedparten bliver deponeret. Det rigtige tal er derimod, at 19 pct. af vores affald ender på en losseplads eller et deponi. Derfor er der brug for en langt større kapacitet, end Miljøstyrelsen hidtil har lagt op til,« mener Jacob Hartvig Simonsen.

»Vores undersøgelse viser, at vi håndterer en meget større mængde affald, end man har regnet med. Derfor vil det være dumt at lukke så mange lossepladser, som der er lagt op til. Vi tror, at der er behov for samtlige de lossepladser og deponier, vi har i dag. Lukker man alle dem, der er lagt op til, vil vi komme til at stå og mangle dem om nogle år,« lyder det fra affaldsdirektøren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.