Ekstremt vejr truer tage

En ekstrem vejrsituation med store mængder sne og en hård vind har fået tage på flere sportshaller og varehuset Bilka i Århus til at bryde sammen.

Store mængder sne, hård vind og smarte tagkonstruktioner har i fællesskab sørget for at få flere tage til at brase sammen på en række store bygninger rundt omkring i landet.

Forleden gik det ud over kæmpehallen Gigantium i Aalborg og Thyhallen i Thisted. Siden kollapsede dele af taget på gokartbanen Racehall i Hasselager uden for Århus, og natten til lørdag var det et Bilka-varehus, der mistede dele af sit tag.

Ifølge seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Jørgen Nielsen kan det være svært at afgøre, om sammenstyrtningerne skyldes svage konstruktioner eller de ekstreme vejrforhold, som landet har været udsat for i de seneste døgn.

»Vejret har været ekstremt. Der er kommet store mængder sne, og det har blæst kraftigt i flere døgn, samtidig med at frosten har gjort sneen bevægelig, så vinden har kunne flytte rundt på den. Det har betydet drivedannelser, der giver et ujævnt tryk, fordi de ligger skævt fordelt på taget,« siger han.

Jørgen Nielsen peger på, at især store konstruktioner med en svag bue eller et lav kip er følsomme over for drivedannelser.

»Den slags konstruktioner er mere sårbare over for en tung snepåvirkning et enkelt sted. Men man kan ikke udstede en generel advarsel, fordi mange forskellige forhold har betydning. F.eks. er det afgørende, om bygningen ligger i læ af en højere bygning, så der er mulighed for drivedannelser,« forklarer han.

Jørgen Nielsen anbefaler, at hvis man er ansvarlig for en hal eller bygning med et tag med en buekonstruktion og et stort spænd og er i tvivl om, at taget kan bære, får undersøgt konstruktionens bæreevne hos det rådgivende ingeniørfirma, der har foretaget beregningerne.

Ingen mennesker er kommet til skade i forbindelse med sammenstyrtningerne.

helle.tougaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.