Bedre vilkår for afviste irakere

Politik: Regeringen arbejder med planer om at lade de 600 afviste irakere komme mere ud i det danske samfund. Den frygter vælgernes reaktioner, hvis sagerne om afviste asylansøgere skal tegne et menneskefjendsk billede af udlændingepolitikken.

De 600 afviste irakiske asylansøgere, der ikke kan sendes hjem, er på vej til at få bedre levevilkår i Danmark, indtil de kan sendes tilbage.

Selv om regeringen flere gange har afvist at ville forbedre bevægelsesfriheden for de afviste irakere, arbejder den med planer om at lade irakerne komme ud af de tre asylcentre Sandholmlejren, Avnstrup og Kongelunden, og deltage mere i det danske samfund, erfarer Morgensavisen Jyllands-Posten.

Venstre og de konservative forhandler om, hvorvidt asylansøgerne skal flyttes til andre centre, eksempelvis de kommunale centre i Brovst og Hanstholm, der er kendte for at have et tæt samarbejde med lokalbefolkningen. De to partier drøfter endvidere voksne asylsøgeres mulighed for at komme i praktik i danske virksomheder og børnenes mulighed for at gå i danske skoler og deltage i fritidslivet uden for asylcenteret. Samtidig skal de afviste irakere dog have modersmålsundervisning med henblik på deres tilbagevenden til Irak, og de vil ikke få nogen midlertidig opholdstilladelse.

»Løsningen her og nu er at give de mennesker nogle ordentlige vilkår og få dem på fode igen, uden at man giver dem opholdstilladelse,« siger Venstres Eyvind Vesselbo, der er medlem af Integrationsudvalget.

Stærke folkelige reaktioner på tv-billeder har overbevist ham og flere andre borgerlige politikere om, at regeringen kan risikere at tabe næste folketingsvalg på det emne, der oprindelig bragte dem til magten, udlændingepolitikken.

Vesselbo understreger, at han ikke er uenig i regeringens udlændingepolitik i hvert fald ikke den juridiske del.

»Men vi må have den menneskelige dimension med, ellers risikerer vi, at det koster os rigtig mange stemmer ved næste valg. Asylcentrene er ikke bygget til, at folk skal opholde sig der i seks-syv år, og disse sager vil dukke op hele tiden, hvis vi ikke gør noget,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.