Forslag: Sommerdæk i glatføreuheld skal give bøde

Danmarks Automobilforhandler Forenings formand, Knud Nielsen, mener, at der bør strammes op over for bilister, der våger sig ud i vinterglat føre og forårsager trafikuheld.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

"Jeg er imod, at vi i Danmark lovmæssigt påtvinger bilister at køre med vinterdæk i glat føre. Folk må selv bestemme, om det er en investering værd. Vi kan ikke anbefale vinterdæk nok, men det er op til folk selv. Vælges vinterdæk fra, må man imidlertid lade bilen stå i garagen, når vejret er som i øjeblikket. Kører man alligevel ud i det glatte føre på sommerdæk, mener jeg, at det bør koste en bøde, hvis man forårsager et trafikuheld," siger Knud Nielsen.

Der findes imidlertid ikke hos forsikringsselskaberne oplysninger om, hvor mange uheld der skyldes sommerdæk på bilerne. Og forslaget om et bødeforlæg til sommerdæk-bilisterne bliver ikke mødt med klapsalver hos dokumentationschef Jesper Sølund i Rådet for Større Færdselssikkerhed.

"Man skal tænke sig godt om, inden man i givet fald ændrer lovgivningen på det her område. 95 procent af året er sommerdæk de sikreste at anvende. Vores hovedformål her i rådet er at nedbringe antallet af dræbte i trafikken, og set i det lys ville vi faktisk ønske, at det var snevejr året rundt. Folk er nemlig langt mere forsigtige i trafikken, når det er glat, og selv om mange kører fast i sneen eller får buler i bilen, er der ikke så mange, som bliver dræbt. I januar i år, som var tør og relativ varm for årstiden, havde vi eksempelvis langt flere dræbte, end i januar sidste år, da vi var ramt af en del sne. Så det handler i højere grad om at være forsigtig, end om hvilke dæk, der er på bilen, når vi snakker om at nedbringe antallet af trafikdræbte," siger Jesper Sølund.

/JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen