Store forsinkelser i togdriften

Bilister skal lørdag bevæge sig med stor forsigtighed på de danske veje på grund af snefald og fygning. Dertil kommer, at isslag rammer flere områder lørdag.

Politiet fraråder lørdag al unødig udkørsel i Nordjylland, Djursland, Hobro, Horsens, Skive og Næstved samt på de mindre veje i Holbæk, Kalundborg, Roskilde, Nordsjælland, og Bornholm. På Fyn og i Herning-området frarådes al unødig udkørsel på grund af isslag.

Motorvej E45 mellem Flauenskjold og Sæby i retning mod Frederikshavn er spærret for al trafik i forbindelse med rydningen af snedriver med en højde på mellem fire og fem meter.

På E45 mellem frakørsel 50 Hørning og 47 Tilst er der kun et spor åbent på grund af snefald og snefygning.

Politiet og Vejdirektoratet indskærper, at sneplove under ingen omstændigheder må overhales.

På Storebæltsbroen advares der mod blæst, der kan påvirke kørslen. Der er en hastighedsbegrænsning 50 kilometer i timen på broen.

Togpassagerne landet over måtte lørdag finde sig i store forsinkelser på grund af en højspændingsledning, der ikke var til fare for nogen eller noget.

DSB oplyste i første omgang, at isslag og kraftig blæst havde fået højspændingsledningen til at spærre for togdriften mellem Horsens og Skanderborg, hvilket øjeblikkeligt skabte forsinkelser på op til en time.

Men efter at Banedanmark og strømeksperter fra Energinet.dk lørdag eftermiddag havde inspiceret højspændingsledningerne, kunne det konstateres, at ledningen hverken var styrtet ned eller i øvrigt til nogen fare.

Derfor besluttede DSB tidligt på eftermiddagen at genoptage togdriften.

"Episoden har skabt meget store forsinkelser, og de vil vare ved dagen igennem," siger trafikchef i DSB, Erik Christensen. Han tilføjer, at passagererne kan få erstatning for forsinkelserne.

Problemer for S-togene

S-togene er lørdag stadig meget påvirket at de voldsomme snemængder.

DSB S-tog oplyser, at linjerne A+, B+, H+, C, E og F er aflyst.

Samtidig er andre linjer ændret. Linje H fra Frederikssund til Farum stopper ved alle stationer. Linje A, der kører fra Køge til Hillerød, standser ved alle stationer mellem Køge og København H. Linje B og F+ kører normalt.

Det er sne i sporskifter, der giver Banedanmark problemer, som går ud over togdriften.

Posten forsinket

Sne og is forsinker også postgangen i det meste af landet. Det betyder, at der også lørdag, vil være store uregelmæssigheder i postomdelingen.

I Jylland er der problemer i alle dele nord for en linje fra Hedensted til Ringkøbing. Det samme gør sig gældende på Sjælland i en linje nord for Ringsted til Kalundborg. I disse områder må mange undvære post i dag. Post Danmark forsøger udbringning i centrale

byområder, hvor vejene er ryddet. Uden for de centrale byområder og uden for byerne er en stor del af vejene i disse landsdele ikke farbare og omdelingen derfor umulig at gennemføre.

I de hårdest ramte områder har Post Danmark ikke kunnet indsamle post siden onsdag aften. Der ligger derfor fortsat meget post og venter på sortering og omdeling.

Post Danmark bestræber sig på at få omdelt al overliggende post, så snart vej- og vejrforholdene tillader det. Det må dog forventes, at der kan gå flere dage, inden al post er omdelt, hedder det i en pressemeddelelse fra Post Danmark.

Aflysninger hos SAS

Isslaget vil også genere flytrafikken, og SAS lørdag har foreløbig aflyst 18 fly til og fra København. Flere aflysninger kan ventes.

Indtil videre er flyvninger mellem København og Aalborg, Stavanger, Bergen, Kristianssand, Göteborg, Hannover, Warszawa, Moskva og Åbo aflyst.

"SAS beklager de gener som uregelmæssighederne medfører for vores kunder, og råder til at kunderne følger med på www.sas.dk og cph.dk samt tekst-tv side 480," siger pressechef Jens Langergaard.

Tag styrtede ned over køer

70 køer slap lørdag levende fra en voldsom ulykke, da taget over deres hoveder pludselig bukkede under for snemassernes vægt og brasede sammen.

Ulykken skete lørdag formiddag i en stald ved Sterup nær Brønderslev, og selv om redningsmandskabet var flere timer om at nå frem på grund af det kraftige snefald, så overlevede hver og én af køerne, der kort efter blev bragt til en stald i nærheden og undersøgt af dyrlæger.

"Det var stort set hele taget, der brasede sammen, og jeg vil kalde det mirakuløst, at alle køerne slap levende ud. De stod ikke i båse, og jeg vil tro, at det var dét, der reddede dem," siger regionsdirektør i Falcks Region Nord, Claus Aagaard, til Ritzau.

Regn i løbet af lørdag

Lørdag formiddag lød vejrmeldingen fra Danmark Meteorologiske Institut:

Til tider nedbør, mest som isslag, som øst for Storebælt kan være ret kraftig. Men i løbet af dagen går nedbøren over i regn, først i de sydvestlige egne, men i Nordsjælland og Vendsyssel først sent i aften. Temperatuer lige under frysepunktet, langsomt stigende til mellem frysepunktet og 5 graders varme, først i de sydvestlige egne og her bliver det også lunest. Jævn til hård vind fra sydøst og øst, som langsomt aftager.

/ritzau/ JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen