Eksplosion i sager om æresvold

Rådgivnings- og krisecentre oplever en kraftig stigning i antallet af henvendelser fra indvandrerkvinder, der frygter at blive udsat for æresvold.

Forud for Højesterets behandling af æresdrabet på 18-årige Ghazala Khan i den kommende uge kan rådgivningscentre og krisecentre konstatere en eksplosion i antallet af henvendelser fra indvandrerkvinder og -piger, der frygter at blive udsat for æresrelateret vold fra deres egen familie, skriver Berlingske Tidende.

Sidste år modtog Landsforeningen af Kvindekrisecentre (LOKK) 200 henvendelser om æresrelaterede forbrydelser af så alvorlig karakter, at det har ført til møder, dialogforsøg og kontakt med kommune eller politi, oplyser sekretariatsleder Anne Mau.

»Sidste år havde vi omkring 200 alvorlige henvendelser i vores rådgivning. Der er ingen tvivl om, at antallet vil stige i de kommende år, i takt med at der kommer mere fokus på æresrelateret vold,« siger Anne Mau.

LOKK er paraplyorganisation for 39 krisecentre over hele landet og driver en selvstændig rådgivning for etniske unge.

Ud af ca. 200 henvendelser har mindst en tredjedel været så akutte, at kvinderne er flygtet fra deres familie og placeret på krisecentre i en periode. Alene de sidste tre uger er seks piger blevet henvist til et kvindekrisecenter, oplyser Anne Mau.

Samtidig har politiet systematiseret sin indsats i indvandrermiljøerne. Alle sager bliver nu indberettet centralt, og hver af de nye politikredse får en kontaktperson, der vil have særlig ekspertise i æres-relaterede sager.

I de sidste otte måneder har politiet registreret mindst 106 sager på landsplan. De fleste bilægges ved forhandling med familien, men Rigspolitiets Rejsehold har været involveret i en håndfuld sager med konkrete drabstrusler.

»Rejseholdet har assisteret i fem-seks grove sager, hvor man frygtede, at en person var ved at blive slået ihjel,« siger kriminalinspektør Kim Kliver, der er leder af Politiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Med inspiration fra bl.a. England og Sverige er politiet samtidig gået igang med undersøge flere sager om forsvundne personer. Ligeledes er man begyndt at undersøge, om tidligere rapporter om selvmord kan være kamuflerede mord.

»Det betyder meget, at politiet har sat ekstra fokus på området. Bare de sidste tre uger er fem-seks piger blevet henvist til vores krisecentre,« siger Anne Mau.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen