Flere svenskere på lægestudiet i Odense

Flere svenskere og nordmænd drømmer om at komme til Odense for at læse til læge. Det viser den store stak af ansøgninger til medicinstudiet fra Norge og Sverige, som er endt i postkassen på byens universitet.

Sidste år søgte 861 nordmænd og svenskere ind på det eftertragtede studie, mens tallet i år er steget til 913. Dermed er antallet tredoblet i løbet af de seneste fem år, og det vil kunne ses på stolerækkerne efter sommerferien:

- Vi har en forventning om at få lidt flere svenske studerende end sidste år. For svenskerne har nemlig højere karakterer end danskerne og kommer derfor ind foran danskerne, siger Mogens Hørder, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet, til Ritzau.

Syddansk Universitet har i alt plads til 275 nye lægestuderende. Og sidste år optog uddannelsen i Odense 69 svenskere samt den maksimale kvote på 15 nordmænd. Eftersom Sverige er medlem af EU, søger landets statsborgere på lige fod med danske, mens en aftale mellem Danmark og Norge bestemmer antallet af nordmænd på medicinstudiet.

Eksamensbeviser fra håbefulde nordmænd og svenskere er også strømmet til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet i år.

- Vi har fået flere ansøgere fra Norge og Sverige i år. Men vi kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, om der kommer endnu flere svenskere ind i forhold til sidste år, siger Annette Lund, souschef i Registraturen på Aarhus Universitet, til Ritzau.

I 2005 optog medicinstudiet i Århus 31 svenskere.

Mens antallet af ansøgere fra Norge og Sverige stiger støt i provinsen, falder det i København. Københavns Universitet har i år modtaget 461 ansøgninger fra svenskere, som vil læse til læge, mod 508 sidste år. Ligeledes ønsker 328 nordmænd at få en dansk uddannelse i medicin, hvor det var 463 sidste år.

Men det er langt fra ensbetydende med, at der bliver plads til flere danskere på studiet efter sommerferien.

- Det er alt for tidligt at sige, at det bliver lettere for danskere at komme ind på medicinstudiet. Jeg tror først og fremmest, vi har fået skåret de svageste ansøgere væk, siger Jakob Lange, kontorchef for Studieadministrationen på Københavns Universitet.

Sidste år blev knap hver fjerde af de i alt 1167 pladser på lægestudierne i Danmark tilbudt en svensker eller en nordmand. Men en del dukkede dog aldrig op til undervisningen.

En undersøgelse fra den svenske socialstyrelse fortæller, at otte ud af ti svenske medicinstuderende vender tilbage til hjemlandet efter uddannelsen i Danmark. Det samme gælder for de norske studerende, oplyser den norske lægeforening.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der mangler 1000 speciallæger på sygehusene i Danmark. Og som en konsekvens henter flere af landets hospitaler nu læger fra blandt andet Polen og Tyskland.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.