Måling: Flertal for ny SU-regulering

Tænketanken CEPOS foreslår, at den årlige regulering af SU skal følge prisudviklingen frem for lønningerne. Et flertal af vælgerne støtter ideen.

CEPOS har offentliggjort et nyt notat, hvor meningsmålingen fra analyseinstituttet Catinét præsenteres.

"Reguleringen af den i forvejen høje SU bør ændres, så SU'en fremover følger priserne i stedet for lønningerne. Budgetforbedringen skal medgå til finansiering af lavere topskat eller afdrag på den offentlige gæld. Danske studerende skal motiveres ved lavere topskat snarere end høj SU. Lavere topskat vil gavne de studerende, da en stor del af dem kommer til at betale topskat. En lavere topskat øger netop ens løn efter skat", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Den danske SU udgør ca. 4.700 kr. for udeboende studerende, hvilket er en af verdens højeste overførselsindkomster til studerende. SU'en vil på sigt stige med knap 4 pct. om året, hvorimod den vil stige 2 pct. om året, hvis CEPOS' forslag blev gennemført, skriver tænketanken.

En meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Catinét for CEPOS viser, at 55 pct. af de adspurgte foretrækker en regulering af SU, der følger priserne frem for lønningerne. 45 pct. af de adspurgte foretrækker en regulering, der som i dag følger lønningerne. Blandt studerende og lærlinge mener 2 ud af 3 personer, at SU skal reguleres med priserne.

"Det er meget positivt, at et flertal af danskerne ønsker en inflationsregulering af SU'en frem for den nuværende meget generøse regulering. Blandt studerende og lærlinge mener næsten 2 ud af 3 personer, at SU skal reguleres med priserne. Unge i alderen 18-29 år er også mere positive over for ændringen end befolkningen generelt. Dermed bør regeringen ikke afholde sig fra at gennemføre budgetforbedringen af frygt for vælgerne. I øvrigt gennemførte regeringen en tilsvarende regulering af børnechecken fra og med 2004. Dette har været en succes", siger Mads Lundby Hansen.

Den foreslåede regulering indebærer uændret levestandard i fremtiden for danske studerende, mens den nuværende regulering indebærer stadig stigende købekraft.

Det første år med den nye regulering fås en budgetforbedring på 40 mio.kr. voksende til 100 mio.kr. i det andet år., har CEPOS beregnet.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.