Ældre vil ikke nøjes med en støvsugerrobot

Robotstøvsugerne er ikke gode nok til at stå alene, mener de ældre selv i en ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede

En robotstøvsuger kan ikke erstatte den praktiske hjemmehjælp hos ældre. Det vurderer de ældre selv i en ny undersøgelse lavet af Teknologisk Institut for Ældre Sagen.

Det er første gang, at en undersøgelse om robotstøvsugere tager udgangspunkt i de ældres egne behov og erfaringer.

Tidligere har en undersøgelse i Forbrugerrådets blad "Tænk" i en generel test dumpet samtlige 14 robotstøvsugere på markedet. De havde problemer med tæpper, hår og møbler.

Tage det værste snavs

Alligevel har op mod halvdelen af landets kommuner tanker om at indsætte en robotstøvsuger i stedet for en hjemmehjælper hos mange ældre.

Derfor håber chefkonsulent Olav Felbo fra Ældre Sagen, at den nye undersøgelse, hvor de ældre selv giver deres vurdering, bliver læst grundigt ude i kommunerne.

- Robotstøvsugeren kan kun tage det værste snavs i løbet af ugen hos mere svækkede ældre, som, kommunerne jo selv erkender, har brug for hjælp, siger Olav Felbo.

Han understreger, at mange af de ældre ikke er afvisende over for ny teknologi. Testpersonerne er glade for at være selvhjulpne og få støvsuget, når de vil. Men de oplever også begrænsningerne.

- Jeg støvsuger selv af og til, for jeg er ikke sikker på, hvor meget den kommer omkring. Jeg synes ikke, den kan erstatte en støvsuger, for den er ikke så grundig, siger en 84-årig kvinde i undersøgelsen.

Mere end at støvsuge

Direkte adspurgt om en robotstøvsuger kan afløse den praktiske hjemmehjælp, er svaret i undersøgelsen "nej". Hjemmehjælperens rolle er nemlig mere end at svinge støvsugeren.

- Hvis man er nødt til at snakke med sådan en robotstøvsuger for at få selskab, så går det for langt. En hjemmehjælper er ikke bare en, der gør rent. Det er en, der kommer og er menneskelig, siger en ældre mand på 78 år.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen