Stjernehjerner svigter Danmark

Veluddannede danskere siger i stigende grad »farvel og tak«, når de tager til udlandet for at arbejde.

Artiklens øverste billede

Hvert år forlader mere end 20.000 danskere landet for at få et arbejde eller en uddannelse, men for en stadigt stigende andel af de veluddannede danskere bliver det et permanent farvel til det danske arbejdsmarked.

Mest markant er udviklingen hos ingeniørerne.

Overraskende stigning

En rundspørge blandt foreningens udrejste medlemmer viser, at knap halvdelen slet ikke forventer at vende hjem til Danmark.

»Eventyret med at komme ud og lære noget nyt oven i det, som man kan i forvejen, driver mange. Det er ikke overraskende for mig, at mange af vores medlemmer er bosat ude. Det, der overrasker mig, er stigningen i antallet af dem, der ikke har tanker om at komme hjem,« siger formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Frida Frost.

IDA's tilsvarende undersøgelse fra 2005 viste, at der dengang kun var 22 pct., som hverken forventede at komme til at betale deres skat eller bruge deres kompetencer i Danmark.

»Det kan være svært at vende hjem, fordi man efter flere år har fået større udsyn og ansvar. Vi og arbejdsgiverne skal sikre og forbedre muligheden for et spændende job, når man kommer hjem. Der har vi en udfordring som forening,« siger Frida Frost.

Men det er ikke kun ingeniørerne, der vælger Danmark fra.

Flere tager enkeltbillet

I dag er en fjerdedel af alle udrejste danskere stadig bosat i udlandet efter 10 år. Og udviklingen peger generelt på, at ressourcestærke lykkejægere rejser på en enkeltbillet.

Tendensen får eksperter til at løfte øjenbrynene.

»De internationale vandringer giver nu, i modsætning til for nogle år siden, et stort nettounderskud til Danmark af folk uden uddannelse, netop fordi flere og flere udrejste danskere bliver længere eller helt væk,« siger dr. phil., Gunnar Viby Mogensen.

Han er tidligere forskningschef ved Rockwool Fonden og i 2010 skrev en bog om velfærdssamfundet.

Tveægget sværd

Problematikken er ifølge Gunnar Viby Mogensen et tveægget sværd.

Hvis ikke den massive udvandring i fremtiden skal få alvorlige konsekvenser for samfundsøkonomien og arbejdsmarkedet, så forudsætter det ifølge ham en indvandring af tilsvarende kompetent arbejdskraft fra udlandet.

Men nyeste tal fra Rockwoolfonden viser, at 98 pct. af den danske nettoindvandring består af ufaglært arbejdskraft.

Skat skræmmer

Og imens fungerer de danske rammevilkår, ifølge Gunnar Viby Mogensen, som et fugleskræmsel for de skarpeste hjerner - både danske og udenlandske.

»Vi har hele tiden troet, at vi kunne beskatte folk, fordi deres kærlighed til fædrelandet har været stor nok til at holde folk hjemme. Men nu ser vi, at de begynder at forsvinde, og det er i høj grad et udtryk for, at man flytter fra skattetrykket,« forklarer han.

Hos Dansk Erhverv følger man udviklingen nøje.

»Hvis vi både mister de bedste danske hjerner, og vi ikke er i stand til at tiltrække de bedste hjerner fra udlandet, har vi et stort problem,« siger forskningspolitisk chef for Dansk Erhverv, Jannik Schack Linnemann, der vil fokusere på at forbedre forholdene i Danmark for at gøre det danske arbejdsmarked mere attraktivt for udlændinge.

Forslag afvist

Velfærdskommisionen har tidligere fremsat et forslag til en alternativ finansieringsmodel af uddannelserne, der indebar delvist selvbetaling for de højtuddannede, der vælger at bruge uddannelsen i udlandet.

Forslaget blev afvist, men ifølge kommisionens formand er det nødvendigt at holde et vågent øje med udviklingen - inden smertegrænsen nås.

»Vi vil jo gerne have, at folk rejser ud. Undersøgelser viser, at folk der rejser ud oftest kommer hjem med bedre kvalifikationer. Men det forudsætter selvfølgelig, at de kommer hjem, hvilket meget tyder på, at de gør i mindre og mindre udstrækning. Der er et balancepunkt og en sårbarhedsgrænse, som vi må sikre os, at vi ikke overtræder,« siger formand for Velfærdskommisionen og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.