FE: Al Qaida vil rykke ind i Afghanistan

Al Qaida på vej tilbage til Afghanistan, og Taliban er i fremgang efter 10 års krig.

Efter mere end ti års blodig krig advarer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny trusselsvurdering om, at "det er meget sandsynligt, at Al Qaida mulighed for at operere i Afghanistan vil øges, når provinserne overdrages til de afghanske sikkerhedsstyrker".

FE fremhæver ifølge Politiken, at Taleban og andre oprørsgrupper er blevet trængt tilbage i de seneste år, men tjenesten er ikke optimistisk i forhold til fremtiden, hvor Taliban vil få fornyet fremgang.

Den afghanske regering vil kunne kontrollere byer og vigtige færdselsårer, men på landet vil Taleban vende tilbage, og byerne i syd og øst "vil være under konstant pres fra oprørernes side", hedder det ifølge Politiken i rapporten.

- På baggrund af den vurdering må man undre sig over optimismen på Nato-topmødet i Chicago, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) jo fremhævede, at den samlede indsats i Afghanistan har været en succes, siger professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet til Politiken.

Træning og uddannelse

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er tilfreds med FE's realisme:

- Der er ikke brug for skønmalerier, det har der været længe nok. Det her bekræfter, at Afghanistan er en supersvær opgave, og at der vil være tilbageslag.

- Men det fremgår også af rapporten, at vejen frem er træning, uddannelse og fortsat dansk tilstedeværelse i Afghanistan efter 2014, siger forsvarsministeren til Politiken.

Ved Nato-topmødet mandag blev der blandt andet samlet ind til de afghanske sikkerhedsstyrker, så militær og politi kan finansieres, når de internationale styrker overdrager ansvaret. Her blev der givet tilsagn om 1,3 milliarder kroner.

Der er brug for i alt 4,1 milliarder dollar årligt i perioden 2015-2017. Danmark vil bidrage med 100 millioner kroner om året - altså knap 20 millioner dollar.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.