Politikere: Journalister skal ud af Borgen

To politikere mener, at mediestøtten skal tage fra medier, der fokuserer på skandaler.

Artiklens øverste billede
Den ene af de to kronikører er Karsten Lauritzen (V), som sammen med Jacob Bjerregaard (S) mener, at den dybdeborende journalistik har trange kår. Arkivfoto: Martin Lehmann

I en kronik i onsdagens Berlingske langer folketingspolitikerne Karsten Lauritzen (V) og Jacob Bjerregaard (S) ud efter de danske aviser og elektroniske medier.

Det er tid til selvransagelse hos medierne, som bør overveje, om de vil være deres produkt bekendt.

Der er et særligt problem på Christiansborg, hvor journalister og politikere arbejder side om side, og det gør medierne mindre skarpe, mener de. Men det bør være slut.

"Smid journalisterne ud af Christiansborg! I det hele taget er det besynderligt, at Folketinget stiller gratis kontorer til rådighed," skriver de to kronikører.

Ansvaret ligger hos redaktører

De kritiserer den store brug af politiske kommentatorer, som har rykket fokus fra substans til proces og presser den dybdeborende journalistik ud af letkøbt journalistik.

Ansvaret ligger ikke hos den samlede journaliststand, mener de to.

"Problemet skal derimod findes hos redaktørerne og medieejerne, som er blevet skødehunde for den laveste fællesnævner og den dårlige smag. De har glemt deres vigtigste samfundsopgave: at være demokratiets vagthund," skriver Karsten Lauritzen og Jacob Bjerregaard.

Det bør ifølge de to unge politikere være muligt at tage støtten fra medier, som koncentrerer sig om test af fladskærme og skandaler.

"At trampe rundt og opfinde historier om Løkkes bilag eller Helle Thornings privatøkonomi har intet med journalistik at gøre," raser de.

Vagthunden skal vågne op

De mener, at der er brug for en videnskabelig udredning, så man på et oplyst grundlag kan finde frem til, om fordelingen af mediestøtten er forkert skruet sammen.

"Vi har brug for, at den døenede vagthund vågner op til dåd igen og skifter de tomme kalorier ud med mere substantiel kost," skriver de.

Kritikken preller dog af på en række chefredaktører på de store dagblade.

"Det er noget vrøvl, de to skribenter kommer med - kvaliteten i dansk presse er ikke nedadgående. Det er klart, at der er en højere hastighed i nyhedsformidling. Men vi bruger også kræfterne anderledes end for 10-15 år siden. Vi skriver færre historier. I stedet kaster vi flere kræfter ind på at udvikle originale historier og ikke blot referere begivenhederne," siger chefredaktør for Berlingske, Lisbeth Knudsen til b.dk.

En betænkelig kritik

Samtidig bekymrer det Politikens chefredaktør, at de to politikere ikke mener, at bilagssagen skattesagen har noget med journalistik at gøre.

"Det er ikke nogen rar tanke, at politikere, der anser den slags journalistik for helt tosset, nu vil have lov til udelukkende at støtte de medier, der efter deres mening laver "rigtig journalistik", men åbenbart ikke dem, der forholder sig kritisk til deres egne partiledere," siger Bo Lidegaard til b.dk.

HVAD MENER DU?

  • Er det problematisk, at journalister og politikere arbejder side om side på Christiansborg?
  • Bør mediestøtten tages fra medier, der kun fokuserer på skandaler?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.