Lærernes mobning overgår elevernes
Skoleelever bliver ofte mobbet af læreren i stedet for de jævnaldrende. Problemet ties ihjel, mener ekspert.
Ydmygende ord foran hele klassen. Kommentarer om, at man aldrig bliver til noget. Læreres mobning af elever kan komme til udtryk på mange måder - og gør det også.
Det viser nye tal fra Forældrerådgivningen, hvor forældre kan ringe eller skrive for at få uvildige råd og vejledning om deres børns problemer i skolen.
Den næstmest hyppige grund til henvendelserne er, at børnene føler sig forfulgt af en voksen - også kaldet lærermobning.
Føler sig forfulgt
Siden 2006 har 488 af henvendelserne drejet sig om det problem, mens elevers mobning til sammenligning kun var årsag til 172 henvendelser. Det er næsten tre gange så få, skriver metroXpress tirsdag.
Lærermobning befinder sig i toppen af listen hvert år, og det bekymrer lederen af Forældrerådgivningen, Solveig Gaarsmand.
- Det undrer os hvert år, at så mange forældre henvender sig, fordi deres barn føler sig forfulgt af en lærer. Selvrefleksion blandt lærerne er vigtig for at komme problemet til livs, siger Solveig Gaarsmand til metroXpress.
Samme opfordring kommer fra Vera Rosenbeck, formand for Danske Skoleelever.
- En ting er at blive mobbet af en elev - det er langt mere seriøst at blive det af en lærer.
Svesken på disken
- De skal jo skabe tryghed og trivsel, og hvis man har været forfulgt af et voksent menneske i 10 år i grundskolen, er der ikke noget at sige til, hvis man ikke har lyst til en ungdomsuddannelse, siger hun til metroXpress.
I 2009 lavede Center for Undervisningsmiljø den hidtil største undersøgelse af lærermobning. Den viste, at hver 10. danske skoleelev føler sig mobbet af en lærer, men siden da er der ikke sket noget på området, siger centerleder Ole Juhl.
- Nu må vi have svesken på disken og tale åbent om lærermobning, for det er vold - det er at slå med tungen. Men det bliver tiet ihjel, siger han.
Han henviser til, at alle skoler er forpligtede til at lave en antimobbestrategi, men den har oftest kun fokus på eleverne og ikke lærerne.