Almene boliger på vej mod konkurs

Et stort boligselskab har opgivet at leje boliger ud i 17 udkantsbyer og går mod konkurs.

Artiklens øverste billede
I Hanning 10 km fra Skjern står en række beskyttede boliger tomme, og er umulige at leje ud. Foto: Carsten Andreasen

Når købmanden, skolen og sågar alderdomshjemmet lukker, er det ikke længere muligt at udleje almene boliger i mindre bysamfund i Udkantsdanmark. Det mener det almene boligselskab Bomidtvest, der har 3.600 boliger fordelt over hele Midt- og Vestjylland.

Selskabet har udpeget 17 små bysamfund, som man ikke længere tror på. Boligerne i disse områder reorganiseres ifølge direktør Per Dyhr Jensen i mindre afdelinger, som man kan lade gå konkurs, uden at det går ud over selskabet og de øvrige lejere. Det er dem, der betaler prisen over huslejen, når der er mange tomme lejligheder.

»Det bedste ville være bare at rive boligerne ned, men vi kan ikke få støtte, og så koster det en jetjager, fordi vi både skal betale selve nedrivningen og står tilbage med en restgæld,« forklarer Per Dyhr Jensen.

Afviser støtte

Han så helst en løsning, hvor boligselskabet, kommunen, staten, kreditforeningen og Landsbyggefonden hver betalte en femtedel af nedrivningsudgifterne.

I Landsbyggefonden, som normalt yder økonomisk støtte til renovering af almene boliger, afviser formand Jesper Nygård at hjælpe.

»Vi kan godt støtte nedrivning af boliger, men kun når der står nogle boliger tilbage, som forbedres og kan gøres attraktive. De områder, hvor det lokale selskab ikke ser nogen fremtid, kan vi ikke gøre noget for,« siger han, der umiddelbart kender en håndfuld eksempler på boligselskaber, der har opgivet at få lejet ud.

Byfornyelse

Minister for by-, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) finder det paradoksalt at rive gode, almene kvalitetsboliger ned, når der samtidig står private ruiner ude i landskabet.

»De fleste steder kan man overleve ved at rive en del af byggeriet ned og renovere resten,« siger ministeren, som i yderste nødstilfælde henviser til, at regeringen i efteråret afsætter 75 mio. kr. til byfornyelse i de landlige egne af Danmark.

Kommunerne stiller garantier for de almene selskabers lån, og Martin Damm (V), formand for KL's teknik- og miljøudvalg, bryder sig ikke om at stå tilbage med regningen:

»Hvis nogen laver manøvrer, hvor de redder eget skind på bekostning af kommunen, slår det naturligvis skår i tilliden og lysten til at give garantier igen.«

Reportage i Morgenavisen Jyllands-Posten fra Hanning, hvor selv alderdomshjemmet er lukket.

Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst. Klik her.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.