Verdens første nedbrydelige flaske på vej

Et dansk firma arbejder intenst på at sende flasker lavet af fyrrenåle på markedet.

Snart kan det være slut med plasticflasker, som forurener miljøet og danner kæmpe øer i verdenshavene.

I hvert fald kæmper et dansk og et kinesisk firma i øjeblikket om at blive de første i verden til at sende en biologisk nedbrydelig flaske på markedet. Det skriver Ingeniøren.

En sådan flaske kan erstatte plastflasker, og den kan genanvendes på lige fod med pap eller papir – eller den kan nedbrydes direkte i naturen.

Flaskehalsen er flaskehalsen

I forvejen findes forskellige former for biologisk nedbrydeligt og miljøvenligt emballage – f.eks. åbne bakker – men flaskens smalle hals gør det til en særlig udfordring af producere den.

For at styrke emballagen skal den nemlig til sidst i produktionsprocessen udsættes for et kraftigt tryk fra indersiden af en form eller kerne, som svarer til emballagens indermål – men en sådan form kan ikke tages ind og ud af den smalle flaskehals.

Men den danske emballagevirksomhed EcoXpac er nu tæt på at knække koden til at fremstille en grøn fiberflaske, som kan erstatte en stor del af verdens miljøbelastede plastflasker, skriver Ingeniøren.

Problemet med at udsætte flasken for tryk indefra uden at ødelægge den er nemlig blevet løst. Men Jesper Servé, akademiingeniør og partner i emballagevirksomheden EcoXpac, vil ikke afsløre hvordan, fordi patentet ikke er færdigbehandlet.

Fyrrenåle, majs og halm

Fornyelsesfonden er med til at finansiere udviklingen af flasken, ligesom Teknologisk Institut samarbejder med EcoXpac om udviklingen af den miljøvenlige flaske.

Flaskerne produceres af 100 pct. cellulose, som er et almindeligt forekommende organisk stof i planteverdenen.

”Vi har brugt meget tid på at finde frem til den bedst egnede kvalitet cellulose til produktion af fiberflaskerne, og den viser sig at stamme fra fyrretræer, fordi de indeholder de længste fibre,” siger Jesper Servé til Ingeniøren.

Men også fibre fra kokosnøddeskaller, halmstrå, majs og risplanter kan anvendes.

Uigennemtrængelig men genemtrængelig?

Når først de sidste udfordringer er løst, kan flaskerne udformes i den form, som kunderne ønsker, og de kan fyldes med alt fra mælk og yoghurt til sæbe og olie.

En udfordring som Teknologisk Institut og emballagevirksomheden mangler at løse, er at finde en belægning til indersiden af flasken, som kan holde væsken inde, men samtidig være gennemtrængelig for biologiske organismer, så flasken er biologisk nedbrydelig.

Jesper Servé tror, at løsningen bliver at ty til den regel, som siger at flasker betragtes som biologisk nedbrydelige, hvis 97 pct. af den er nedbrydelig. Han mener, at det sagtens kan lade sig gøre at lave en belægning, som kun udgør 3 pct.

Miljøvenlig produktion

Desuden har flasken også miljømæssige fordele i selve produktionen. En nypatenteret produktionsteknologi sikrer nemlig energibesparelser på helt op til 80 pct.

Det lyder jo godt og miljøvenligt alt sammen. Tilbage er kun at vente på, at de miljøvenlige flasker sendes på markedet. - Måske bliver det danskerne, der kommer først med bioflasken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.