Missilskjold i modvind

Kun en tredjedel af danskerne siger ja til det omstridte missilskjold over Europa.

Artiklens øverste billede

CHICAGO

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Natos øvrige stats- og regeringschefer i morgen under et topmøde i Chicago højtideligt trykker på ”startknappen” til det omstridte missilskjold over Europa, sker det ikke med danskernes gode vilje. Næsten halvdelen af danskerne, 48,6 pct., siger nej til at opbygge et missilskjold mod trusler fra eksempelvis Iran, som mistænkes for at udvikle atomvåben. Kun 33,3 pct. siger ja, viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har gennemført for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Første skridt


I Chicago vil Natos ledere for første gang erklære missilforsvaret for operationelt, og selv om der kun er tale om første skridt i en 10-årig tidsplan, vil amerikanske destroyere i Middelhavet herefter være i stand til at nedskyde fjendtlige missiler. »Missilforsvaret skal forsvare vores befolkninger effektivt mod en alvorlig og voksende trussel. Det bliver bygget op over de næste 8-10 år, men i Chicago vil vi starte systemet op,« siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen. Militærekspert og professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet er overrasket over målingen. Et flertal har tidligere erklæret sig parat til at angribe Iran og bombe Libyen. »Hvis politikerne ønsker at bruge et milliardbeløb af de danske forsvarspenge på at blive en del af missilforsvaret, er der en salgsopgave, som skal løses,« siger han.

Overrumplet


Modviljen overrumpler også det politiske flertal på Christiansborg, der giver fuld støtte til missilskjoldet, og som allerede nu overvejer at opgradere danske fregatter for et trecifret millionbeløb, så de kan indgå i missilforsvaret. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mener, at »fraværet af en konkret og nærværende trussel« kan være forklaringen på modstanden. Samme vurdering har Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen: »Der er jo ingen umiddelbar trussel, på samme måde som vi oplevede den 11. september 2001, og da krigen i Irak blev indledt.«

Kæmpe opgave


Den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen, mener, at danskerne under krisen er mere kritiske med, hvad pengene bruges til: »Det bliver nu en kæmpe opgave at forklare, hvorfor missilskjoldet er nødvendigt.« Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) peger på, »at striden med Rusland om missilskjoldet og frygten for en ny kold krig« kan være en forklaring på modstanden.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.