Annonce
Indland

Nordmænd: Så tal dog rent, danskere!

Mundtlig dansk drukner i utydelige gurglelyde«, skriver en nordmand på den norske tv-station NRK's hjemmeside. Og dansk er et svært sprog at forstå, hvis man ikke er vokset op med det, skriver Politiken fredag.

Mundtlig dansk drukner i utydelige gurglelyde«, skriver en nordmand på den norske tv-station NRK's hjemmeside. Foto: Colourbox

Det bekræfter en ny norsk undersøgelse om sprog og medievaner i Skandinavien. Godt 2.400 nordmænd, svenskere og danskere er blevet spurgt, i hvilken grad de har problemer med at forstå hinanden - og samtalen mellem de tre nabolande flyder åbenbart ikke så let. Nordmænd forstår svensk, men ikke mundtlig dansk. Svenskerne forstår norsk, men ikke dansk. Og danskerne forstår stort set hverken norsk eller svensk, skriver Politiken.

Ifølge Sabine Kirchmeier, direktør i Dansk Sprognævn, er problemet voksende. De tre sprog bevæger sig simpelt hen længere og længere væk fra hinanden.

Taler hurtigere

»Sprogforskellene bliver større og større, og der er færre og færre mellem de nordiske lande, der forstår hinanden«, siger hun. »Der er sket en udvikling, hvor man taler hurtigere og mere utydeligt, forskellige endelser forsvinder, og visse lyde udtales mindre distinkt end før«, siger Sabine Kirchmeier til Politiken.

Det er især dansk, der er stukket af fra de to andre og har udviklet sig i en anden retning. Den danske enegang begyndte dog allerede i middelalderen, siger hun.

»Svensk og norsk er ligesom stoppet og blevet ved med at have en mere distinkt udtale, hvor danskerne er blevet ved med at svække deres udtale eller gøre den mere uskarp. Udtalen har udviklet sig mere imod en sænkning af vokalerne og mere blød udtalelse af d'erne og mindre skarp udtale af konsonanterne«, siger Sabine Kirchmeier til Politiken.

Er det blevet vanskeligere at forstå norsk og svensk?

Hvilket sprog er sværest?

Deltag i debatten

Kilde: Politiken

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her