Overgreb på elev får konsekvenser

Udvekslingsorganisation har fået frataget statsstøtte efter DR-dokumentars afsløringer.

Artiklens øverste billede
Efter DR-dokumentar omkring overgreb på udvekslingselever har en udvekslingsorganistion mistet statsstøtte. Arkivfoto: Colourbox

Det har fået alvorlige konsekvenser for en dansk udvekslingsorganisation, at DR's dokumentar "Bag facaden" har afsløret overgreb mod unge danskere på udveksling.

Sagen har betydet, at InterStudies har fået frataget sin godkendelse fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering (SIU) og dermed mister sit statstilskud på 10.000 kr. per ung, der rejser med en godkendt udvekslingsorganisation.

Dokumentaren viste, at visse organisationer, som får udvekslingsaftaler, ikke har levet op til deres ansvar. Blandt andet har de sendt unge under 18 år ud til uegnede værtsfamilier i udlandet.

I det værste tilfælde blev en 16-årig dreng, som var på udveksling gennem InterStudies, udsat fra seksuelle overgreb af sin værtsfar.

Hver tredje utilfreds

Mikkel Buchter, kontorchef i Styrelsen for Universiteter og Internationalisering (SIU), står bag dommen over InterStudies.

"Fratagelsen er sket på baggrund af de forhold, som vi har undersøgt. Både de som kom frem i DR's program, klager fra tidligere udvekslingselever, samt de evalueringsrapporter, som de unge, der har været med InterStudies, har indsendt til os," siger Mikkel Buchter til jp.dk.

LINK: Læs rapporten her

Ud af 166 elever, som har været på udvekskling med InterStudies har knap hver tredje person været utilfreds eller meget utilfreds med kontaktpersonordningen, konkluderer SIU-rapporten.

Styrelse: Mange svigt

"Det, som blandt andet har vejet tungt i vores afgørelse, er, at InterStudies slet ikke har haft kendskab til de seksuelle overgreb, udvekslingseleven har været udsat for, heller ikke efter at der kom en politisag ud af det, hvilket er meget problematisk," siger Mikkel Buchter.

Er I blevet opmærksomme på nogle huller i jeres tilsyn ?

"Vi har opdaget, at der har været en praksis med at hemmeligholde oplysninger for os, ved at elever skal underskrive tavshedsklausuler. Det gør det jo helt umuligt for os at vurdere, om organisationerne kan godkendes efter ordningen," siger han.

"Men vi er nu blevet opmærksomme på, at de her typer aftaler har fundet sted, og derfor har vi også indskærpet over for alle organisationer, at det er diskvalificerende, hvis vi får kendskab til, at man benytter sig af det".

Ukorrekt og uretfærdig

Anette Sørensen, som er talsperson for InterStudies, finder SIU's afgørelse ukorrekt og uretfærdig.

"Styrelsen har ændret sin opfattelse af kvaliteten af vore udvekslingsophold efter en subjektiv revurdering af fire klager, som var færdigbehandlet før vores godkendelse, suppleret med to gamle sager med en tidligere samarbejdspartner," skriver hun i en mail til jp.dk.

Hun finder det heller ikke relevant for andre elever, at InterStudies for to år siden havde et samarbejde med en organisation, som én mor har rejst kritik af. Med hensyn til seksuelle overgreb agerer InterStudies altid "prompte", hvis der opstår mistanke om seksuelle tilnærmelser, eller elever føler sig gået for nær, siger hun.

"Det var imidlertid sådan i den konkrete sag (den 16-årige dreng, red.), at eleven ikke til nogen, heller ikke til vores daværende samarbejdspartner i USA, oplyste, at et sådant overgreb havde fundet sted," skriver hun i mailen.

Ignoreret det positive

Med hensyn til evalueringsrapporterne, som afspejlede en stor utilfredshed med deres kontaktperson, mener Anette Sørensen, at styrelsen har ignoreret det positive i resultaterne.

"Styrelsen har set bort fra, at evalueringen året før viste, at 31 procent af vore elever ikke var tilfredse med deres kontaktperson, og har dermed ignoreret, at resultatet er således forbedret. Vi arbejder på at forbedre resultatet yderligere, men styrelsen har i deres beslutning om tilbagekaldelse eller fratagelse af vores godkendelse valgt at se bort fra den allerede skete forbedring," skriver hun.

Reklamerer stadig

Inde på InterStudies hjemmeside reklameres der stadig med, at de får statstilskud fra SIU, selvom organisationen siden 7. maj er blevet frataget støtten.

Det kommer bag på Mikkel Buchter.

"Jeg er overrasket over, at InterStudies stadig reklamerer med det på deres hjemmeside, da vi i vores afgørelse den 7. maj har bedt dem om at fjerne alle henvisninger til ordningen. Det vil vi gentage over for dem" siger Mikkel Buchter.

Anette Sørensen kan godt forstå, at SIU undrer sig.

"Det gør jeg også, for jeg var af den opfattelse, at alle henvisninger til SIU og ordningen var fjernet. Men vi må løbe siden igennem igen," skriver hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.