Er ny motorvej puttet i syltekrukken?

V-politikere lugter løftebrud og Holstebro vil have en ekstra mia. til lovet motorvej.

Artiklens øverste billede

Vestjyderne er vant til strid blæst, og det har de i snart to år oplevet med en skitseret ny motorvej mellem Holstebro og Herning.

Den dag i dag kan man høre fra personer, som følger sagen tæt, at motorvejen kommer - og at den ikke kommer. Større kan uenigheden ikke blive.

I Holstebro Kommune siger teknisk direktør Søren Gais Kjeldsen til jp.dk, at man i kommunen er overbevist om, at motorvejen bygges som lovet af den tidligere borgerlige regering.

I Vejdirektoratet skrider arbejdet med vejprojektet frem som planlagt.

Men de to lokale folketingsmedlemmer for Venstre, Ulla Tørnæs og Thomas Danielsen, bruger ordet katastrofe om projektet. De erklærer over for det lokale dagblad, at de er skuffede over regeringen, og at de frygter for, at regeringen vil sylte eller glemme den lovede vej.

En ekstra mia. kr.?

"Vi er klar til at kæmpe for vejen, lige til den er en realitet," siger Holstebro Kommunes tekniske direktør Søren Gais Kjeldsen.

Set fra rådhuset i Holstebro handler kampen derfor slet ikke om, hvorvidt Holstebro og Herning bindes sammen af en motorvej.

Nej, den drejer sig udelukkende om, hvorvidt man kan få Folketinget til at løfte bevillingen fra de lovede 2,5 mia. kr. til 3,5 mia. kr.

"For den ekstra milliard kr. vil vi kunne få den linieføring til Holstebro Nord, som alle siger er den optimale. Den vil f.eks. give folk i de tyndt befolkede områder nord for Holstebro 10-15 minutters sparet transporttid til sygehuset i Gødstrup, og hele erhvervslivet i området peger også på den linieføring," siger den tekniske direktør.

Kommunen henter sine argumenter for den såkaldte linieføring E fra en større analyse, som kommunen har fået udført hos virksomheden Cowi.

En anden linieføring, som i byens sydøstlige del støder til ringvejen, er også en mulighed.

Projektleder: Vi arbejder videre

I Vejdirektoratet siger projektleder Leif Hald Pedersen til jp.dk, at arbejdet med motorvejen foregår som planlagt:

"Vi regner med, at VVM-rapporten kan offentliggøres til sommer, og at den efterfølges af 8-10 ugers offentlig høring inklusiv borgermøder.

Derefter vil næste skridt være et færdigt beslutningsforslag til politikerne, som så kan vedtage en anlægslov i 2013," siger projektlederen.

Ud og køre i 2018

Han forklarer videre, at hvis den tidsplan holder, vil besigtigelse, detailprojektering og ekspropriationer kunne komme i gang, så vejen står klar til trafikken i 2017-2018.

Formentlig vil der blive tale om en etapevis åbning, og hvis trafikforbindelse til og fra det nye sygehus i Gødstrup prioriteres, vil man begynde med at bygge vejen i Herning-enden.

V-politikere lugter løftebrud

Venstres folketingsmedlemmer Ulla Tørnæs og Thomas Danielsen er tilsyneladende bekymrede for, om den nuværende regering agter at stå ved sit løfte om at føre motorvejen ud i livet.

De bygger deres skuffelse på, at vejstykket ikke er direkte nævnt i regeringens nye 2020-plan. Heri er bl.a. en liste over vejprojekter, som allerede er planlagt, og som "kører videre".

Men Holstebro-Herning stykket nævnes ikke, skønt finansministeren har lovet, at den ikke er glemt.

V-folkene kalder det et kæmpeproblem og frygter, at vejen er proppet i syltekrukken.

Op af hatten

I september 2010 trak daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen motorvejen "op af hatten". Det skete under balladen om den præcise placering af et nyt supersygehus i området.

Man var i gang med at forundersøge en evt. udbygning af vejstykket, men regeringschefen meddelte beslutningen om, at man ville få en motorvej.

Nyt minister-løfte

I dag siger Holstebro Kommunes tekniske direktør Søren Gais Kjeldsen, at kommunen havde besøg af transportminister Henrik Dam Kristensen for en måned siden. Da lovede han, at der vil være penge til motorvejen.

Folketinget har dog endnu ikke truffet beslutning om en anlægslov, og det er endnu uvist, om Folketinget, hvis løftet indfries, vil supplere med en ekstra mia. kr., som Holstebro Kommune ønsker.

Mange projekter må udskydes

Inden for de seneste par måneder har man mange steder i landet måttet se i øjnene, at store, lovede vejprojekter er sat på stand-by.

Folketingets trafikudvalg har således erkendt, at der ikke er penge til at realisere ialt 13 store bane- og vejprojekter, som var langt fremskredne planlægningsmæssigt.

Læs om de store, udskudte projekter: 13 trafikplaner er pengeløse

Læs om regeringens nye 2020-plan og vejprojekter: Her er nye veje og baneanlæg for 60 mia. kr.

Læs mere om de skuffede V-politikere på dagbladet-holstebro-struer.dk

Læs også: VU: Løkke bestikker jyder med motorvej

Læs Vejdirektoratets hjemmeside om motorvejen Holstebro-Herning

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.