Unge med soldaterdrømme lyver sig raske

Tidligere løj unge mænd sig syge og svagelige for at slippe for værnepligten. I dag er det stik modsat.

Artiklens øverste billede

For nogle unge er drømmen om at blive soldat så stærk, at de vælger at bide smerterne i sig under lægeundersøgelsen og lyve sig raske for at kunne trække i trøjen.

Dermed er forholdene vendt på hovedet. Tidligere var det almindeligt, at de unge mænd løj sig syge og svagelige for at slippe for værnepligtens kæft, trit og retning, skriver Avisen.dk.

- Vi har ikke statistik på det, men tendensen er tippet. Det sker desværre ikke sjældent, at unge mænd og kvinder fortier diagnoser eller direkte lyver om lidelser, fordi de så gerne vil være soldater, siger Peer Winberg, der har været sessionslæge i Syddanmark i 20 år.

Skjuler skavanker

Før sessionen, der i dag har navnet Forsvarets Dag, skal de unge udfylde et spørgeskema om deres helbred. I skemaet spørger forsvaret blandt andet til medicin, misbrug, sygdomme og symptomer. Her skjuler flere deres skavanker.

- Det kan være knæ- og rygskader, men det er ikke kun fysikken, den er gal med. Flere undlader også at skrive, at de har en depression, siger Per Winberg.

I 2011 blev hver 10. rekrut kasseret, fordi han viste sig at være fysisk eller psykisk uegnet, efter at han var startet på værnepligten.

Hvor mange af dem, der har manipuleret med sandheden under sessionen, ved forsvaret ikke.

Vil bag pigtråden

Jacob Brandt Andersen er medlem af Værnepligtsrådet, der fungerer som de værnepligtiges fagforening, og han bekræfter tendensen.

Han tror, at snyderiet skyldes, at mange af nutidens unge oplever en magisk tiltrækning til militæret ikke mindst på grund af medierne, der stiller skarpt på de danske soldater i Afghanistan.

- Mange unge fascineres af den verden, der gemmer sig bag pigtråden. De vil gå langt for at blive blandt de få udvalgte, der med tiden kan komme på internationale operationer, forklarer Jacob Brandt Andersen til Avisen.dk.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen