Sag på vej mod fem topofficerer

Fem officerer mistænkes for at have ført Folketinget bag lyset i sagen om krigsfanger.

Artiklens øverste billede
Blandt de fem mistænkte topofficerer er generalløjtnant Poul Kiærskou. Arkivfoto: Niels Husted/Polfoto

Forsvarsministeriet er tæt på at indlede en tjenestemandssag mod fem danske topofficerer, der er mistænkt for at have medvirket i et bevidst forsøg på at føre Folketinget bag lyset i sagen om antallet af krigsfanger. Det skriver b.dk.

Blandt de fem officerer er generalløjtnant Poul Kiærskou, tidligere chef for Hærens Operative Kommando og nuværende dansk repræsentant ved Natos militærkomité, samt chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam.

"Jeg kan bekræfte, at Forsvarsministeriet vil indlede et tjenstligt forhør mod fem højtstående officerer i sagen. Andet kan jeg ikke sige. Det er for tidligt," siger advokat Torben Koch, der repræsenterer officerernes forening, Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, til b.dk.

Grundlag for at indlede sag

Formelt set er en tjenestemandssag dog endnu ikke indledt. Forsvarsministeriet har meddelt de fem officerer, at ministeriet har tænkt sig at føre en sag, og de fem officerer har nu mulighed for at komme med deres kommentarer dertil. '

Derefter træffes den endelige beslutning. Dette anses dog for at være en formalitet, idet både statens advokat, Kammeradvokaten, samt jurister i Finansministeriet mener, at der er grundlag for at indlede en sag.

Ifølge BT og Berlingskes oplysninger er de øvrige tre officerer den tidligere kontorchef i Forsvarsministeriet Peter Christian Alexa, den tidligere chef for internationale operationer i Hærens Operative Kommando, Hans Henrik Møller, samt den tidligere stabschef i Hærens Operative Kommando, oberst Ole Biering.

Det famøse papkassenotat

De fem topofficerer mistænkes for at have overtrådt deres forpligtigelser som tjenestemænd ved at skjule eller medvirke til at skjule sandheden om antallet af krigsfanger, danske tropper tog under krigen i Irak i periode 2004-200, således at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) misinformerede Folketinget om de irakiske fangetal.

Sagen begyndte, da der i 2011 i en sagsmappe ved Hærens Operative Kommando blev fundet et udateret og unavngivet notat - det såkaldte 'papkassenotat' - skrevet af en embedsmand.

I notatet blev det overraskende påstået, at antallet af krigsfanger taget i Irak, var nærmere 500 end det hidtil officielt oplyste tal på 198, og at den daværende hærchef, generalløjtnant Poul Kiærskou, havde givet ordre til, at det høje tal ikke måtte bruges, da Hærens Operative Kommando skulle komme med udkast til et svar, som forsvarsminister Søren Gade (V) skulle levere til Folketinget i 2007.

Forbehold blev bevidst fjernet

Senere blev det afdækket, at Hærens Operative Kommando klart og gentagne gange havde sagt til næste led i det militære kommandosystem, Forsvarskommandoen, at fangetallet var “usikkert” og kunne være højere end det oplyste tal på 198, alt efter hvordan en fange blev defineret.

Den daværende operationschef i Forsvarskommandoen, nuværende generalmajor Henrik R. Dam, bad direkte sine kolleger i Hærens Operative Kommando om, at oplysninger om, at fangetallet var “endog meget usikkert” blev fjernet fra hærens udkast til svar.

Resultatet var, at Folketinget aldrig fulgt ud blev informeret om, at fangetallet kunne være langt højere end det officielt oplyste tal på 198.

Det såkaldte tjenstlige forhør, der nu ventes indledt, ledes af en tidligere højesteretsdommer, der efterfølgende skal komme med sin vurdering af, hvorvidt de fem officerer bør tildeles en disciplinær straf.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.