Undgå maveonde - skyl frugt og grønt
Det er langt fra en selvfølge, at frugt og grønt er skyllet grundigt i rent vand.
Ja, frugt og grønt i rigelige mængder er sundt, og vi skal spise det hver dag.
Men der er ikke langt fra et beskidt og bakteriebefængt æble til din sårbare mave. Derfor bør det være en fast regel, at alt skal skylles godt og grundigt i rent vand, inden du spiser rå frugt og grønt.
Advarslen kommer fra Fødevarestyrelsen, som er klar med gode råd:
- Skyl frugt og salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt.
- Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem som snack og i salater.
- Kog frosne hindbær et minut, før de bruges i retter, der ikke varmebehandles før servering.
Pas på babymajs
"Babymajs og sukkerærter er produkter, som man typisk enten koger eller dybsteger i de lande, hvor produkterne er importeret fra. Når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard," siger Annette Perge fra Fødevarestyrelsens afdeling for fødevaresikkerhed.
"Frosne hindbær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man koger frosne hindbær i 1 minut, hvis de skal bruges i retter, der ikke bliver varmehandlet, fx smoothies,” tilføjer Annette Perge.
Her kan du læse mere om kampagnen "clean eller klam".
LÆS OGSÅ: Minister kræver frosne hindbær kogt