Patienter udskrives hurtigere

Nye behandlingsmetoder og øget effektivitet betyder, at patienter kommer hurtigere ud.

Stadigt flere patienter undersøges og behandles på én og samme dag for selv livstruende sygdomme, som tidligere ville kræve dages og ugers indlæggelse, skriver Berlingske.

Nye, mere skånsomme behandlingsmetoder og konstante krav om en øget effektivitet har medført, at andelen af ambulante operationer, hvor patienter kommer hjem samme dag, de seneste ti år er steget fra 50 til 75 procent.

Det har bidraget til, at de gennemsnitlige liggetider for patienterne på sygehusene er faldet til blot 3,5 dage mod 5,2 dage i 2001, fremgår det af nye tal fra Sundhedsministeriet.

- Udviklingen på dette felt løber rigtigt stærkt, og det er til gavn for patienterne og økonomien, siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

- Patienterne får det overstået hurtigst muligt, og vi sparer penge på dyre indlæggelser.

Strømlinet papirgang

Senest har Gentofte Hospital komprimeret forløbet for patienter, som skal have en ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer, til blot seks timer, hvor de tidligere typisk var indlagt to-tre dage.

Det er blevet muligt ved at tage en række test på forhånd, droppe fasteperioden, strømline papirgangen og få patienterne hurtigere op at gå efter operationen.

Bedre bedøvelsesmetoder og en øget brug af kikkertoperationer har også bidraget til at forkorte forløbene ved mange andre indgreb, fordi det ikke længere er nødvendigt at "åbne" brystkassen eller maven på patienten.

I patientorganisationerne hilser man udviklingen velkommen.

- For patienterne er det ikke noget mål i sig selv at ligge længst muligt på hospitalet, siger formand for Danske Patienter Lars Engberg.

- Man vil gerne hjem, men forudsætningen er selvfølgelig, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en vurdering af blandt andet patienternes sociale situation, så man sikrer sig, at der er nogen derhjemme til at tage imod dem.

- Det må ikke blive så samlebåndsagtigt, at der ikke kan tages individuelle hensyn.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen