Drivhus redder dansk nationalklenodie
Glas, bronze, klimaanlæg og varmelegemer skal sikre Jellingstenene mod vind og vejr.
Fugt og frostvejr går hårdt ud over de to Jellingsten, som forvitrer og slår sprækker i Danmarks omskiftelige klima.
Bedre blev det ikke i februar, da Jelling-borgerne vågnede op til graffitihærværk på de Danmarkshistoriske kulturminder.
Men nu skulle de to hårdt prøvede monumenter, som optræder på Unescos liste over unik verdenskulturarv, være sikret for tid og evighed.
I glasmontre
Runestenene, som har mere end 1000 år på bagen, er blevet overdækket og sat ind i en højteknologisk glasmontre, der beskytter mod klimaet og eventuelle hærværksmænd.
Menighedsrådsformand i Jelling, Gunni Højvang, er rigtigt godt tilfreds med resultatet.
- De står flot. Idéen er at sikre runestenene til vores efterkommere, og nu står de beskyttet fra vejr og vind med bronzegavl, bronzetag og tre sider med glas. De kan stadig ses af turisterne, der kommer forbi.
- I bronzegavlen er der installeret et klimaanlæg, der styrer fugt og så videre. Der ligger også varmelegemer derinde, så der er helt fuldstændigt styr på klimaet, tilføjer han.
Slap godt fra hærværk
Nationalklenodierne, der opfattes som Danmarks dåbsattest, blev tidligere på året ramt af graffitihærværk, som en 15-årig autistisk dreng viste sig at stå bag.
Heldigvis slap stenene uden ar fra episoden.
Og den nye konstruktion skulle sikre mod lignende episoder i fremtiden, lyder det.
- Stenene er beskyttet af to gange ti centimeter glas, så der skal altså noget hærværk til, før de forgår.
- Hele historien om, at stenene skal beskyttes, har ikke noget med graffitien at gøre. Vi var i fuld gang med projektet, da det skete, tilføjer han.
Sjældent hærværk
Heldigvis sker der næsten aldrig hærværk på Jellingstenene, selvom de har stået i 1000 år. Der findes så vidt vides kun ét fortilfælde til graffitien, siger menighedsrådsformanden.
- I 1920 eller deromkring var der en studerende, der var ved at prøve at hakke sit navn ind i den store runesten. Men ellers har vi faktisk aldrig haft hærværk, og det er jo faktisk utroligt, siger Gunni Højvang.
Det er en finanslovbevilling fra 2009 på 6,5 millioner kroner og en donation fra Velux Fonden på 4,7 millioner kroner, som har betalt for overdækningen af runestenene.
Kulturminister Uffe Elbæk (R) indvier de nye montrer i glas og bronze søndag den 4. december.