Bævere flytter ind ved Arresøens bred
Fragtet med kutter og i specialbyggede bure indtog syv bævere søndag deres nye hjem i Nordsjælland.
Bæveren har været udryddet fra den danske natur i mindst 1000 år. Men Naturstyrelsen har igennem de seneste 12 år arbejdet på at få gnaveren til at føle sig hjemme i Vestjylland og Nordsjælland.
Søndag ankom syv nye bævere fra Wittenberg-området i Tyskland til Arresøens bred efter 20 timers rejse i specialbyggede bure.
Dyrene, herunder en bæverfamilie bestående af mor, far og tre unger, blev fragtet i kutter til deres nye hjem, et kunstigt bæverbo, Naturstyrelsen har bygget til gnaverne.
Bestanden blev budt velkommen af vildtforvaltningskonsulent i Naturstyrelsen, Niels Erik Worm, der løftede hver enkelt dyr fra bur til bæverbo.
- Bæveren hører til i det danske landskab. Den skaber gode muligheder for både fugle, fisk og krybdyr, når den gnaver, bygger dæmninger og laver om på landskabet. Så det er en rar fornemmelse at øge bestanden, siger Niels Erik Worm.
Naturstyrelsen har udsat bævere ved Arresø i 2009 og 2010.
Med søndagens tilflyttere er bestanden nu oppe på 21 dyr, og det må gerne blive til mange flere, mener Niels Erik Worm.
- Drømmen er, at der bliver så mange, at bæveren flytter ind i Grib Skov og statsskovene. Og så håber jeg, at dem, der bor i hovedstadsområdet, kommer til at opleve dyret i naturen, siger han.
At dømme ud fra Naturstyrelsens erfaringer fra Vestjylland tegner der sig et positivt billede af bæverens fremtid på Sjælland.
I 1999 satte styrelsen 18 bævere ud i Klosterheden ved Lemvig. I dag er bestanden, som Naturstyrelsen følger tæt, vokset til omkring 175 dyr.
Noget tyder på, at de nye bævere også vil finde sig til rette i omgivelserne ved Arresø.
Efter at være sluppet fri var den første bæver nemlig hurtigt ude af boet for at gnaske i pilebuskene og sondere sit nye terræn.