Store bededag er i fare
Regeringen vil have danskerne til at arbejde mere, og en af metoderne kan blive at afskaffe store bededag. Forslaget indgår i fagbevægelsens idékatalog.
Fagbevægelsen og arbejdsgiverne er i fuld gang med at forberede forslag til, hvordan danskerne kan arbejde mere. Det sker som opvarmning til forårets trepartsforhandlinger med regeringen.
Blandt de idéer, der regnes på, er en afskaffelse af store bededag. Det erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten fra en række kilder. Også de offentligt ansattes betalte frokost- og kaffepauser kan stå for fald. Ligesom muligheden for at sælge den femte ferieuge til arbejdsgiverne er med i idékataloget.
Både fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer og regeringen holder lige nu kortene tæt til kroppen. Alle frygter at spænde ben for de aktuelle overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.
Regeringens ambition senere på foråret er en trepartsaftale, der vil øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer og sikre 4 mia. kr. ekstra i statskassen.
Fagbevægelsens top er ifølge Jyllands-Postens oplysninger klar til at levere endnu mere mod til gengæld at få en »historisk efteruddannelsesreform«, som en kilde udtrykker det, og en reform af aktiveringsindsatsen.
Ikke afvisende
»Vi diskuterer meget, at vi må være i stand til at tage ansvar. Og det, vi skal have for det, er efter- og videreuddannelse,« siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, der bl.a. repræsenterer pædagoger, sygeplejersker og skolelærere.
FTF har ikke taget konkret stilling til at afskaffe store bededag, men Bente Sorgenfrey er ikke afvisende:
»Det er klart, at det er lettere at øge arbejdstiden ved at tage en enkeltstående helligdag end ved en generel forhøjelse af arbejdstiden.«
I LO er talelysten mindre, men ifølge flere kilder kan LO-toppen se en interesse i at lave en meget omfattende aftale med regeringen, der kan sikre mere politisk indflydelse til fagbevægelsen i de kommende år.
Beregninger fra DA og Dansk Erhverv viser, at en afskaffelse af store bededag vil give et ekstra arbejdsudbud på omkring 10.000 personer og skaffe knap 2 mia. kr. Samme resultat nåede De Radikale frem til, da partiet luftede tanken for to år siden.
»Der ligger en del fridage i foråret, og en af dem kunne man godt tilbagerulle. Hvis vi skal have råd til velfærd i fremtiden, bliver vi nødt til at arbejde mere,« siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).
Hvad mener du om, at store bededag måske sløjfes som fridag?