Hærens køretøjer sætter ud i Afghanistan

Ud af forsvarets 10 nye kampkøretøjer i Afghanistan har kun to virket i oktober måned. Forsvaret var advaret.

Artiklens øverste billede
- Det er generelt frustrerende for soldaterne, når deres udstyr ikke virker, siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel og Korporalforening. Arkivfoto: Stine Larsen

For under to år siden blev 10 infanterikampkøretøjer sendt til Afghanistan. Køretøjerne er hærens nyeste maskine, og så sent som i september blev de rost som "meget stabile" på forsvarets hjemmeside.

Men ifølge Radio24syv har kun to køretøjer kunnet køre i det meste af oktober.

- Det er generelt frustrerende for soldaterne, når deres udstyr ikke virker, siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel og Korporalforening.

Soldaterne har i stedet måttet bruge køretøjer, der ikke har samme kampstyrke eller minesikkerhed, fortæller kilder i Afghanistan til Radio24syv.

Tre køretøjer er blevet skadet så voldsomt af brand og miner, at forsvaret i sommer besluttede, at soldaterne kun skal råde over syv køretøjer. Af dem har tre fået ødelagt deres elektroniske udstyr i varmen. De har nu i flere måneder ventet på reservedele.

Mekanikere havde advaret

I det meste af oktober var yderligere to køretøjer ramt af defekt og måtte på værksted. Derfor havde soldaterne kun to køretøjer til rådighed.

Men problemerne kunne have været undgået, hvis forsvaret havde gjort, som mekanikere i to omgange advarede om.

Først i februar og igen i juni skriver mekanikerne i en rapport om, at køretøjerne vil bryde sammen, fordi de bliver alt, alt for varme.

I rapporten fra juni står blandt andet, at "60 procent af bilerne er i en så ringe stand", at "de elektroniske systemer fejler, fordi kølingen ikke er tilstrækkelig".

Den advarsel har forsvaret ikke gjort noget ved.

- Det er vigtigt at lytte til folkene på jorden. Vi vil altid presse på, at der er god dialog. Hvordan den har været i denne sag, det ved jeg ikke, siger Flemming Vinther.

Soldaterne havde for en uge siden fire køretøjer i drift, men kilder fortæller til Radio24syv, at yderligere to køretøjer er på vej til reparation, fordi de skal have ny motor.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen