Ren luft vil spare milliarder på sundheden

Der er milliarder at spare på sundhedsomkostninger, hvis vi lægger de fossile brændsler på is, viser rapport.

Artiklens øverste billede

Luftforurening gør os syge, og sygdomme koster samfundet penge. Men hvis vi dropper de fossile brændsler, kan vi spare to-tre milliarder kroner årligt frem til 2030 alene på sundhedsomkostninger.

Det er konklusionen i en ny rapport, som det tværfaglige forskningscenter i Energi, Miljø og Helbred, CEEH, under Niels Bohr Instituttet står bag.

Sygdomme relateret til luftforurening

dMange sygdomme kan relateres til luftforurening.

- Både hjerte- og karsygdomme som hjerteanfald og blodpropper. Og lungesygdomme som bronkitis, astma og hoste samt lungekræft, siger Jakob Bønløkke, der er læge og lektor på Aarhus Universitet.

Rapporten kommer efter, at Klimakommissionen i 2010 kom med sit bud på, hvad det ville koste at gøre Danmark fri af fossile brændsler inden 2050.

Beregningerne viste, at det vil koste mellem to og fem milliarder kroner om året frem til 2030. Og omkring 9-12 milliarder kroner årligt de sidste tyve år.

Mangelfulde beregninger

Men ifølge klimaprofessor på Niels Bohr Instituttet Eigil Kaas er kommissionens beregninger mangelfulde:

- Sideeffekter såsom påvirkninger af helbredet og skade på naturen er ikke med i Klimakommissionens økonomiske vurderinger, siger han.

Derfor har forskerne for CEEH regnet på alle former for udledninger og sammenholdt med deres helbredseffekter og sundhedsomkostninger.

Mindre besparelser

Resultatet viser altså, at der er to-tre milliarder kroner at spare årligt.

- Med andre ord er udgifterne ved et gradvist skifte til renere energi markant mindre end Klimakommissionens beregninger viser, siger Eigil Kaas.

Kenneth Karlsson er hovedansvarlig for rapporten, og han fortæller, at luftforurening er ikke national, men spredes over landegrænser og påvirker mange landes økonomier.

Resultaterne fra rapporten kan derfor indgå i internationale forhandlinger om forpligtelser til at reducere forskellige former for udledninger.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen