Skat vil ikke overrende Facebookprofiler
Selvom oplysninger på din Facebookprofil nu må bruges af myndighederne, vil det ifølge Skat kun ske sjældent
Har du en åben Facebookprofil, kan alt, hvad du poster på din væg, for fremtiden blive brugt imod dig.
- Det er godt, at der nu er fuldstændig klarhed over, hvad vi må og ikke må, siger kontorchef i Skatteministeriet Niels Anker Jørgensen.
Det er Folketingets Ombudsmand, der nu har gjort det lovligt for myndigheder at hente personoplysninger fra sociale medier som Facebook.
Begrænset omfang
Niels Anker Jørgensen hilser den nye afgørelse velkommen, men ifølge ham vil det nye redskab ikke systematisk blive indopereret i myndighedens arbejdsmetoder.
- Det er kun i meget begrænset omfang, at det er relevant for skattemyndighederne at gå på Facebook, som for eksempel i sager om sort arbejde eller økonomisk kriminalitet, siger Niels Anker Jørgensen.
Sagen, der har ført til afgørelsen, startede med, at en Skat-medarbejder havde været inde på en kvindes Facebookprofil og brugt nogle af de oplysninger, der lå om hende.
Kvinden følte sig krænket og klagede derfor til ombudsmanden. Klagen blev behandlet, men endte altså med at falde ud til Skat's fordel og ikke hendes egen.
Kun åbne profiler
Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, understreger, at der er tale om åbne profiler. De lukkede er stadig er et lige så lukket land for de uindviede som før afgørelsen.
- Når man har en åben profil på Facebook, svarer det til, at man hænger oplysningerne op et offentligt sted. Så er oplysningerne offentligt tilgængelige og må bruges af myndighederne, siger han.
Hos Skat vil en tur på Facebook kun sjældent blive første skridt på vejen, når der skal indhentes oplysninger.
- Det er absolut ikke det første, vi gør, og i forhold til helt almindelige virksomheder og personer vil det blive en absolut undtagelse, at det er noget, vi kigger på, siger Niels Anker Jørgensen og fortsætter:
- Det vil typisk være i de sager, hvor vi ikke kan få oplysningerne fra borgeren, eller de oplysninger, vi får, virker meget lidt troværdige. Der vil vi i nogle situationer kunne bruge Facebook til at be- eller afkræfte oplysningerne, siger han.