To mænd fik begge fjernet et øje
Regionerne melder om færre nytårs-øjenskader end i 2010. For to mænd gik det dog helt galt.
Festlighederne nytårsaften forårsagede ganske få øjenskader i sammenligning med andre år, lyder det fra landets øjenafdelinger.
I alt er ni indlagt på en øjenafdeling mod 15 i 2010.
"Som altid er de alvorligste ulykker sket, når folk er kommet i karambolage med de såkaldte batterier. De skyder sådan nogle kugler ud, som rammer lige direkte ind i øjenhulen og kan skade det hele. De har en vis fart og en vis masse, så de kan altså rasere øjenhulen fuldstændigt," siger vagthavende øjenlæge på Aarhus Universitetshospital Esben Nielsen.
"Heldigvis har vi ikke oplevet særligt mange alvorlige øjenskader i år i forhold til tidligere," tilføjer han.
En enkelt øjenamputation
En fyrværkeriulykke har imidlertid ført til en enkelt øjenamputation under nattens vagt på Aarhus Universitetshospital.
"Vi har været nødsaget til at fjerne et øjet på en 48-årig mand på grund af fyrværkeri. Manden havde taget alle forholdsregler i forbindelse med affyringen, så det var simpelthen sort uheld. Derudover har vi haft fire mindre fyrværkeriskader, som vi forventer, at folk kommer sig over," fortæller Esben Nielsen.
Udover ulykken i Aarhus har også en 19-årig mand fra Odense mistet synet på det ene øje ved en fyrværkeriulykke.
Fem-årig ramt i øjet
Af de ni øjenskader er der tale om fem skader efter raketter, tre fra batterier og en enkelt fra en ulovlig krysantemumbombe.
Den yngste, der er blevet ramt i øjet, er en fem-årig pige, som nu er indlagt i Aalborg.
"Hun står bag ved sin far i en døråbning og ser på et batteri, der bliver antændt, og kigger så frem og bliver ramt i øjet, så det flækker og skal opereres for det," siger overlæge John Thygesen fra Glostrup Hospital.
Flere unge ramt
Generelt er der forholdsmæssigt flere unge, det er gået ud over nytårsaften. Ud over den fem-årige er de tilskadekomne en på 15 og tre på 17 år.
Det skyldes ifølge John Thygesen, at batterierne er blevet mere sikre. Det er nemlig oftest de voksne, som køber og affyrer de lidt dyrere batterier.