Balladen om rullebordet og rokokostolen
En 79-årig kvindes møbler har skabt voldsom debat. Ældre Sagen kræver ministre ind i sagen.
Rokokostolen er tilsyneladende røget ud. Tilbage står nu rullebordet, som stadig er en kilde til stridigheder mellem 79-årige Yrsa Bang Andersen og personalet på plejecenteret i Søndersø på Fyn.
De sidste to et halvt år har Yrsa Bang Andersen, som sidder i kørestol, boet på plejecenteret.
Hun behøver hjælp til både pleje og rengøring og af samme årsag har personalet flere gang bedt hende om at rykke rundt på møblerne.
Sagde nej
Men da Arbejdstilsynet havde været på besøg i september skulle mormors rokokostol og rullebordet nu fjernes helt.
Yrsa Bang Andersen sagde nej.
"Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal flytte det helt. Det kan jeg altså ikke forstå, for jeg kan ikke se, at der er så ringe plads herinde, at de ikke kan komme omkring," lød det til TV 2.
Hun bakkes op af Ældre Sagen.
Møbler bærer på minder
”Jo ældre man er, jo mere betyder tingene i hjemmet som regel for én. De bærer på minder. De har herlighedsværdi. Når ens revir trues, reagerer man – ofte med stress og angst,” lyder det fra seniorkonsulent Margrethe Kähler fra Ældre Sagen, som mener, at både Arbejdstilsynet og plejecentrene i vid udstrækning bør komme beboeren i møde.
Mens rokokostolen alligevel endte med at vige, har rullebordet stadig sin faste plads hos Yrsa Bang Andersen.
Konflikten og den megen presseomtale har fået det faste plejepersonale til at nægte at arbejde hos den 79-årige kvinde. I stedet har man måttet bruge vikarer.
Kræver regelsæt
Det har nu fået Ældre Sagen til at skrive til både beskæftigelsesministeren, socialministeren og børne- og undervisningsminister samt formanden for KL, Jan Trøjborg for at få dem til at gå ind i sagen.
Organisationen mener, at man bør lave et regelsæt i arbejdsmiljølovgivningen om ligeværdig samtale og omgangsformer mellem plejepersonale og ældre.
"Denne ulykkelige sag er én blandt mange, som vi i Ældre Sagen får henvendelser om fra pårørende og plejehjemsbeboere, hvor der efter mit bedste skøn er behov for en langt større smidighed fra ledelse og ansatte for at komme beboerne i møde”, siger direktør Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen.
Rigide regler hjælper ikke
Hos FOA, som repræsenterer plejepersonalet, opfordrer man til dialog.
”Det fremmer ganske enkelt ikke processen at hive tre ministre på banen og kræve rigide regler. Det her handler om menneskelige hensyn – og vel at mærke hensyn, der går begge veje. Det vil sige både et hensyn, hvor der er plads til minderne, og et hensyn der giver de ansatte plads til at hjælpe en,” udtaler sektorformand i FOA Karen Stæhr.
Bør Yrsa Bang Andersen fjerne sit rullebord?
Hvilket hensyn bør veje tungest - hensynet til plejepersonalet eller til den ældre?
Hvad mener du?