Soldater raser over drabssigtelse mod chef

Auditørkorpset sættes nu selv under anklage for uanstændig behandling af kompagnichef.

Artiklens øverste billede

Forsvarets Auditørkorps sigter ham for overtrædelse af reglerne for magtanvendelse, da han i sidste måned beordrede et missil affyret mod en gruppe afghanere, som han antog for talebanere i færd med at grave en sprængladning ned.

Efterfølgende har det vist sig, at afghanerne muligvis var civile i lovligt ærinde. Det skriver Berlingske.

Vrede i kompagniet

Men i stedet for blot at undersøge sagen, inden der blev rejst sigtelse mod nogen, sådan som praksis ellers har været, valgte Forsvarets Auditørkorps at sigte kompagnichefen, A.D., som nu er sendt til Danmark.

Og den behandling forarger og vækker vrede i hans kompagni, Charlie-kompagniet fra Jyske Dragonregiment, der bemander forposterne mod Taleban i Helmand-flodens grønne zone.

»Jeg har de samme beføjelser som A.D., og jeg havde gjort akkurat det samme,« siger kaptajn Casper B. Pedersen til Berlingske, der har overtaget kommandoen over Charlie-kompagniet efter sin chef.

Efter de foreliggende oplysninger fra majorens forsvarsadvokat og officerernes fagforening beordrede majoren gruppen af afghanere angrebet efter samråd med både en efterretningsofficer og en militærjurist, da billeder viste, at afghanerne gravede i jorden efter samme procedure som anvendes, når Taleban placerer sprængladninger og udlægger ledninger til at udløse dem.

Undervejs fulgte kampgruppens ledelse med i kommunikationen uden at gribe ind.

Nedgravede sprængladninger er langt den største trussel mod de danske soldater i Helmand, og har krævet flere end hundrede soldaters liv og førlighed.

»Når det kan ske for én kan det ske for os alle«

Koger af raseri

Men i fremtiden vil kaptajn Casper B. Pedersen blive mere tilbageholdende med at angribe, selv når han føler sig overbevist om, at målet er legitimt.

»Som tingene ser ud nu, hvor man sigter folk, før sagen er undersøgt, er det så værd at engagere folk, der er ved at lægge en IED (sprængladning, red.), hvis ikke dine soldater er umiddelbart truet,« siger kaptajnen.

»Det værste, man kan gøre ved en officer, er, at fratage ham kommandoen og sende ham hjem. Men det gør man så åbenbart ved den mindste tvivl, hvor man bliver udstillet og fjernet. Jeg er dybt forarget. Det kan godt være, man ikke kan se det på mig, men indvendig koger jeg af raseri. Hvad er det, Forsvarets Auditørkorps skal bevise i denne sag,« spørger kaptajnen.

Dyster stemning

I kompagniet, der er et af Forsvarets stående enheder, er stemningen også dyster, for kompagnichefen er en afholdt og respekteret leder. Men også blandt soldater, som ikke hører til kompagniet, er forargelsen tyk.

»Vi er altså ikke en flok psykopater, men professionelle soldater, der er sendt herned for at løse en opgave. Vi er her ikke for at slå civile ihjel, og den behandling af A.D. er noget svineri,« siger seniorsergent Jan Brodersen fra Livgarden, der har gjort tjeneste i Forsvaret siden 1987.

»Det virker som, om nogen derhjemme bare skal føre sig frem, og jeg er sikker på, at jeg kan tale for alle. Når dette kan ske for én, kan det ske for alle os hernede,« tilføjer han.

Kilde: Berlingske

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen