Engell: Hækkerup bør søge samarbejde

Nick Hækkerup kan revolutionere forsvaret uden om forligskredsen. Men det vil være uklogt, mener Hans Engell.

Artiklens øverste billede
Nick Hækkerups planer om at ændre i forsvarets ledelsesstruktur vil give ministeriet mere kontrol over forsvaret, og der vil samtidig være besparelser at hente. Arkivfoto: Mick Anderson

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kan gøre ministerarbejdet vanskeligt for sig selv, hvis han gennemfører sine planlagte ændringer i forsvarets ledelse hen over hovedet på partierne i forligskredsen.

Det mener tidligere forsvarsminister Hans Engell, efter at både Venstre og Dansk Folkeparti har erklæret deres modstand mod idéen om at nedlægge Forsvarskommandoen og i stedet flytte forsvarschefen og hans stab ind i ministeriet.

- Formelt kan han godt sige, at han kører det igennem, siger Hans Engell til Ritzau.

- Han har bare det problem, at han skal have Folketinget til at godkende bevillinger og formentlig også en lov om forsvarets organisation. Forsvarsministeriet har ikke meget lovgivning, men de har nogle hovedlove, og der er han nødt til at søge et flertal.

Krav om slankning

Nick Hækkerups planer om at ændre i forsvarets ledelsesstruktur vil give ministeriet mere kontrol over forsvaret, og der vil samtidig være besparelser at hente.

Og netop besparelser er højt på dagsordnen, eftersom det er vedtaget, at forsvarsbudgettet bliver slanket med 15 procent de kommende år.

- Det ligger naturligt, at da forligspartierne skal finde årlige besparelser på tre milliarder de kommende år, og der er i det hele taget så mange beslutninger, der skal træffes i forligskredsen, så ville det være naturligt, at han vender det der, mener Hans Engell.

Den tidligere forsvarsminister understreger dog, at Hækkerup formelt er i sin gode ret til at indrette sit ministerium, som, han mener, er mest fornuftigt.

- En drøftelse med partierne vil være naturlig. Men han skal selvfølgelig ikke sidde og forhandle om, hvor major Hansen og oberstløjtnant Pedersen skal arbejde. Det er suverænt hans afgørelse, lyder det fra Hans Engell.

LÆS OGSÅ: Minister vil slanke forsvarets ledelse

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen