LO: Hver tredje 20-årig når kun til 9.

Regeringens ambition om at 95 procent af unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse er presset hårdt.

Artiklens øverste billede
En ny undersøgelse fra LO sætter spørgsmålstegn ved, om 84 pct. af en ungdomsårgang virkelig får en ungdomsuddannelse. Arkivfoto: Sanne Vils Axelsen

Hver tredje 20-årige har kun en 9. klasses eksamen, og fire ud af ti unge har ingen ungdomsuddannelse, når de fylder 20 år.

Det viser en ny undersøgelse, der sætter spørgsmålstegn ved regeringens målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2015, skriver Avisen.dk.

- Det er bestemt ikke tilfredsstillende. Det er tværtimod meget bekymrende, at der er så mange, der ikke har afsluttet en ungdomsuddannelse fem år efter, at de forlader folkeskolen, siger Morten Smistrup, konsulent på erhvervsuddannelserne i LO.

- Jo senere du kommer i gang, jo større er risikoen for, at du aldrig gennemfører en ungdomsuddannelse, forklarer han.

Tal fra Danmarks Statistik

Undersøgelsen tager udgangspunkt i årgang 1988's valg af uddannelse fra de er 15-20 år og er gennemført af Danmarks Statistik for LO.

Af de 62.748 personer i undersøgelsen har 60,4 procent gennemført en ungdomsuddannelse, når de runder 20 år

Når Undervisningsministeriet udregner, hvor stor en del af en årgang, der får en ungdomsuddannelse, bruger man såkaldte profilmodeller. Ministeriet bygger kvalificerede fremskrivninger af, hvordan en ungdomsårgang vil vælge.

Ministeriets tal: 84 pct.

I den seneste profilmodel regner man med, at 84 procent af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse.

Men det billede er blevet udfordret med den nye undersøgelse, hvor man har de faktiske tal for de unges uddannelsesvalg, mener Morten Smistrup:

- Når kun 60 procent har en ungdomsuddannelse i en alder af 20 år, kræver det en særlig indsats, hvis man bare skal op på de 84 procent, som Undervisningsministeriet regner med - og så er vi ikke engang tæt på 95 procent målsætningen, siger han.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen