Et flertal af danskerne lider af hiv-fobi
Aidsfondets kampagne skal få danskerne til at slippe deres ubegrundede angst for at blive smittet med hiv.
Mange danskere tror, at de kan få hiv ved at bruge samme toilet som en hivsmittet. Eller ved at spise mad, som en hivsmittet har tilberedt. Og hele 63 procent vil heller ikke udelukke, at hiv smitter gennem spyt.
Selv om vi egentlig har rigtig godt styr på, hvordan hiv smitter - og ikke smitter - bliver vi alligevel usikre på, om der måske er en smitterisiko i situationer, som er helt ufarlige.
Mandag lancerer Aids-Fondet en kampagne, der skal gøre op med den usikkerhed.
- I kampagnen sætter vi tingene på spidsen og påstår, at 63 procent af danskerne lider af hiv-fobi, og vi tilbyder både, at man kan blive testet og helbredt, siger Aids-Fondets direktør Henriette Laursen i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Der er ikke noget, der hedder hiv-fobi. Det er en diagnose, vi har opfundet til lejligheden, men den illustrerer, at det er en ubegrundet angst, og at man kan gøre noget ved den.
Alvorlig baggrund
Kampagnen bruger humor, men baggrunden er alvorlig. Hver fjerde hiv-smittede oplever nemlig, at andre er bange for dem og ikke vil røre ved dem. Og af frygt for fordommene undlader folk ligeledes at lade sig teste.
I en tidligere undersøgelse svarer 60 procent af dem, der bliver testet meget sent, at de var nervøse for, at venner og familie ville tage afstand, hvis testen var positiv.
- Vi skal tage fordommene alvorligt, fordi det afholder nogle af dem, der har størst risiko for at være smittet, fra at lade sig teste for hiv, siger Henriette Laursen.
Kampagnen omfatter blandt andet en virtuel hiv-fobi-klinik, der tilbyder at teste folk for hiv-fobi. Og kuren mod hiv-fobi er enkel, lyder det fra Aids-Fondet:
- Du skal vide, at hiv kun smitter ved ubeskyttet sex og ved at få smittet blod direkte ind i dine blodårer.