Annonce
Indland

Han er Danmarks største krigshelt

Casper Westphalen Mathiesen har vundet hæder for at beskytte en såret kammerat i en byge af kugler.

"Vi går på en sti langs en væg, da min kammerat foran mig bliver ramt i skulderen og begge ben. Jeg ser, at han langsomt lægger sig ned på ryggen," fortæller sergent Casper Westphalen Mathiesen.

Delingen på omkring 40 mand er faldet i et baghold på en mission i Afghanistan, og kugleregnen falder ubønhørligt med høje knaldperle-smæld og tvinger flere af soldaterne til at kaste sig i dækning væk fra stien.

Helt forrest ligger Casper Westphalen Mathiesen trykket fladt på jorden med ryggen mod muren og besvarer fjendens ild.

Imens bruger han sin egen krop til at give dække for sin sårede kammerat mod maskingeværerne, der brager længere fremme og fra siden.

Tiden stod stille

"Han råber, at han er ramt, og jeg råber, at jeg godt er klar over det. De skyder igen, og der er projektiler og opspringere på muren, foran og bagved os," fortæller sergenten.

På den lille sti er tiden gået i stå, adrenalinen har afløst frygten i kroppen, og kamptræningen har sat ind, husker han.

”Jeg kalder: "Sygehjælper frem! Sygehjælper frem! Jeg skal bruge en sygehjælper,” siger sergenten.

I flere minutter holder han fjenden på afstand, indtil forstærkningerne når frem, og Casper Westphalen Mathiesen og en samarit kan bringe den sårede soldat i sikkerhed.

Føler sig ikke som en krigshelt

I dag er kammeraten på benene igen og kan næsten gå uden besvær.

Nu er han ved at tage en uddannelse - takket være Casper Westphalen Mathiesens indsats.

Alligevel føler sergenten sig ikke som en rigtig krigshelt.

Det er han dog i sine kammeraters, de øverstbefalendes, familiens og sågar i Hendes Majestæt Dronningens øjne.

Dronningen uddelte Tapperhedskors

Høj som lav var de alle tilstede på Kastellets paradeplads fredag, hvor sergenten sammen med dele af sit hold blev hyldet for deres mod.

Her blev han som den første nogensinde dekoreret med "Tapperhedskorset" - en ny æresbevisning, der kun gives for den helt ekstraordinære, uselviske og spektakulære indsats under kamphandlinger i åbenlyst farlige situationer.

"Sergent Casper Westphalen Mathiesen er et eksempel for alle os, der bærer uniformen - fra yngste til ældste og fra laveste til højeste grad," lød ordene fra hærens øverstbefalende, forsvarschef general Knud Bartels, om helten, inden dronning Margrethe satte korset fast på uniformen.

Og det er den største udmærkelse en dansk soldat kan få.

Han vidste det ikke selv

"Casper Westphalen Mathiesen har under kamphandlinger, uden tøven og med en tydeligt erkendt risiko for eget liv og førlighed ydet dækning til en såret kammerat og handlede på en måde, som ikke kun afspejler mod, men også overblik og handlekraft," lød begrundelsen.

Selve overrækkelsen skete under stor højtidelighed og mystik, der understregede det betydningsfulde i overrækkelsen. Kun tid kort før ceremonien startede, havde sergenten fået at vide, at han ville modtage korset.

Derfor var virkeligheden først ved at gå op for Casper Westphalen Mathiesen, der havde svært ved at forstå, at han nu var en krigshelt.

"Ja, det lyder jo nærmest fantastisk det hele, men jeg føler mig alligevel ikke som én, der skal i historiebøgerne," siger en tydeligt stolt, men også ydmyg og vaskeægte helt.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her