"Ingen skal stoppe vores register"
Initiativtager til offentlig gabestok er ligeglad med, om registrering bliver kaldt ulovlig.
"Et møgbeskidt register".
Jo, initiativtagerne til "Det sorte register" har så sandelig allerede fået læst og påskrevet for at hænge revisorer, socialrådgivere, advokater, politifolk og politikere ud på nettet.
Det indrømmer fotograf Ole Christiansen, der sammen med gårdejer Bea Diabelez, begge Vesthimmerland, har etableret et site på internettet, hvor de registrerer personer, der forbryder sig imod lovgivningen samtidig med, at de slipper godt fra det.
Tager trusler roligt
Eksempelvis bliver en revisor hængt ud med navn, adresse og telefonnummer vedhæftet prædikatet "pligtforsømmelse" i rød skrift. Andre navngivne personer får angivet mærkater som "chikane", "magtmisbrug", "inhabilitet" eller "overtrædelse af god advokatskik".
"Flere af de registrerede personer har da allerede ringet og truet med både det ene og andet. Men det tager vi helt roligt. For vi har dokumentationen i orden, og vi synes, at alle borgere i landet har gavn af et sådant register, der i modsætning til RKI's gældsregister er helt gratis," siger Ole Christiansen til jp.dk.
Er det personlige oplevelser, der har fået dig til at oprette registret?
"Ja, det er det også. Jeg har haft flere sager kørende - og vundet flere - imod både Aalborg og Odense Kommune. Disse sager har drejet sig om bl.a. forældreansvarsloven, bedrageri og chikane," fortæller han.
Foreløbig er knap et halvt hundrede personer blevet hængt ud i "Det sorte register." Yderligere 150 personer er anmeldt til registret, men endnu ikke "færdigbehandlet".
Slettes ikke
Ifølge hjemmesiden detsorteregister.dk bliver en registrering ikke slettet uanset årsagen til anmodningen om en sletning.
Betyder det ikke, at man kan skrive hvad som helst om hvem som helst?
"Nej, for der skal jo være dokumentation for sagen, f.eks. i form af en klage til Advokatnævnet eller en politianmeldelse. Jeg tror ikke på, at nogen gider lave anmeldelser til politi eller andre myndigheder, hvis der ikke er noget om snakken. I øvrigt skal der flere kilder til for at vi foretager registrering. Hvor mange kilder det er, er en intern hemmelighed. Men jeg kan fortælle, at det er mindst tre," siger Ole Christiansen.
Datatilsynet har ifølge direktør, cand jur. Janni Christoffersen, allerede fået adskilllige henvendelser om "Det sorte register". Bl.a. fra Politiforbundet, Dansk Socialrådgiverforening, medier og en række borgere.
Dansk Socialrådgiverforening opfordrer arbejdsgiverne til at tage den slags sager meget alvorligt.
"Først og fremmest skal kommuner og andre offentlige arbejdspladser have strategier for, hvordan de vil håndtere den slags sager, både eksternt over for den vrede borger, det medie der bruges, og den medarbejder, som det går ud over," siger socialrådgivernes formand Bettina Post til socialrådgivernes hjemmeside.
Datatilsynet på sagen
Datatilsynet har endnu ikke afgjort, hvor vidt "Det sorte register" overtræder dansk lovgivning på området.
"Vi ser på sagen," lyder det kortfattede svar fra Janni Christoffersen til jp.dk.
Hun henviser til, at Datatilsynet i lignende sager tidligere har lagt vægt på oplysningernes karakter og den sammenhæng, de bringes i. Hvis man for eksempel som læser kan se, at der er tale om helt subjektive vurderinger, så er der ret vide grænser for ytringsfriheden, understreger hun.
Flytter til udlandet
Skulle Datatilsynet vende tommelfingeren nedaf, så er det dog ikke noget, der kan stoppe "Det sorte register," bedyrer Ole Christiansen:
"Skulle Datatilsynet gøre det, så fortsætter vi alligevel. For så rykker vi bare vort site til i udlandet, på en server uden for EU, hvor danske myndigheder ikke kan gøre os noget."