11 revner i uheldsramt bro
Undersøgelsen af Storstrømsbroen er afsluttet, og togtrafikken genåbner om to uger.
11 revner blev udbyttet af Banedanmarks omfattende undersøgelse af Storstrømsbroen, som blev afsluttet i dag. Ni blev fundet på broens togdel, mens to revner blev opdaget i vejdelen.
Resultatet betyder, at Banedanmark efter alt at dømme kan genåbne for den lette togtrafik om to uger.
Samtlige anker- og svævefag på den 3,2 km lange bro er nu undersøgt, og de fire længste af de 11 revner skal repareres, inden togtrafikken kan genoptages.
Revner på op til 55 cm
Den længste revne målte 55 cm, mens to andre var på 43 og 30 cm - alle på togdelen, mens der dukkede en revne på 30 cm op under gennemgangen af vejdækket.
Der blev desuden fundet seks revner på 17 cm på togdelen og en enkelt revne på 17 cm på vejdelen.
"Revnerne er alle af en sådan karakter, at vi nu kan reparere dem og bringe broen i den stand, der skal til for at klare den aktuelle trafikmængde. Vi er derfor i fortsat tæt dialog med DSB om at åbne for togtrafikken med lette tog, og det arbejder vi fortsat hen imod vil ske i slutningen af uge 46," oplyser områdechef i Banedanmark Søren Boysen i en pressemeddelelse.
Revner laves under driften
Når de fire største revner er repareret i løbet af de kommende to uger, kan de resterende revner repareres, selvom der kører tog på broen. Samtidig bliver broen efterkontrolleret med ultralyd.
Arbejdet med udbedre disse syv mindre revner vil strække sig over de kommende uger. Banedanmark understreger, at reparationsarbejdet vil blive udført, så det påvirker togtrafikken mindst muligt.
"Det vigtigste er, at passagerne igen kan tage toget. Vi kommer til at stoppe togtrafikken i korte tidsrum af en halv times tid for teknisk at kunne lave de sidste reparationer, men det vil selvfølgelig ske uden for myldretiden," siger Søren Boysen.
Derudover er der lagt begrænsninger ind i trafikken for lastvogne, der vejer mere end 10 tons.
Belastende fremtid
De nu afsluttede røntgen-undersøgelser vil indgå i det igangværende arbejde med en analyse af Storstrømsbroens samlede tilstand.
Fredag kom det frem, at Storstrømsbroen i fremtiden skal holde til 78 godstog om dagen. Vel at mærke godstog, der er fire gange tungere end passagertogene, og det er den ikke dimensioneret til, siger broeksperten Niels Jørgen Gimsing, DTU, til DR Nyheder.
"Broen er bygget til 7,2 tons per togmeter, og godstog i dag vejer 8 tons. Det betyder, at broen vil være under konstant overbelastning. Og så vil der komme mange flere revner end i dag, hvor der kun kører få, lette passagertog," siger Niels Jørgen Gimsing til DR Nyheder.
Tyvstart fredag aften
Fredag aften tyvstarter DSB togtrafikken, når seks strandede togstammer, som står i Nykøbing Falster, blive kørt tilbage over broen for at komme i tjeneste igen.
"Overkørslen vil ske under kontrollerede forhold. Således vil tunge lokomotiver køre over alene, mens et lettere DSB-tog vil trække de strandede togvogne over," siger områdechef Søren Boysen ti Ritzau.