Flere danskere overlever hjertestop
Flere overlever hjertestop. Tallene kan blive endnu bedre, hvis hjertestartere udbredes.
Flere danskere overlever et hjertestop på arbejdet, i hjemmet eller i boldklubben.
Inden for de seneste 10 år er der sket en fordobling i antallet af hjertestop, hvor der er ydet livreddende førstehjælp inden ambulancens ankomst.
I 2010 skete dette i 44 procent af tilfældene mod 20 procent i 2001, og overlevelsesprocenten er i samme periode steget fra 4 til 10 procent. Det betyder, at 315 personer i 2010 overlevede et hjertestop uden for hospital.
Det viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister.
- De nye tal viser en meget glædelig udvikling, nemlig at danskerne i stigende grad træder til og yder hjertelungeredning ved hjertestop, siger læge Mads Wissenberg, der har været med til at analysere de lidt over 30.000 hjertestop, som undersøgelsen bygger på.
- Dette er utroligt positivt, for vi ved, at chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital er ca. tre gange større, hvis der ydes hjertelungeredning, inden ambulancen ankommer, fortsætter han.
Stort, uudnyttet potentiale
Men der er fortsat plads til forbedring ifølge Freddy Lippert, akutchef i Region Hovedstaden.
For der ligger et stort uudnyttet potentiale i såkaldte hjertestartere, der fordobler overlevelseschancen ved hjertestop.
- Efter en målrettet indsats ser vi her effekten af, at danskerne i dag giver hjertelungeredning. Danmark ligger nu godt placeret internationalt, men vi kan gøre det endnu bedre.
- Vi har endnu ikke set effekten af de mange hjertestartere, der findes i samfundet, mener Freddy Lippert.
En hjertestarter er en lille maskine, der analyserer, hvordan hjertet slår. Efter behov kan den selv give elektriske stød eller instruere i, hvordan man yder førstehjælp.
Der er i dag registreret lidt over 5.000 hjertestartere, men der skønnes at være op til 15.000 på landsplan.