Landsret afviser Harley-Davidson-kopi
Et forsøg på at snyde sig til en ægte Harley-Davidson gav bagslag for dansk motorcykelentusiast.
Vestre Landsret har med henvisning til Danske Lov fra 1683 afvist en sag om en kopiudgave af det berømte motorcykelmærke Harley-Davidson som uegnet til at blive pådømt ved danske domstole.
Samtidig ophævede landsretten byrettens dom. Det betyder, at den pågældende nu står med en motorcykel, der hverken kan sælges som en ægte Harley-Davidson, eller lovligt kan bruges på de danske landeveje.
Men han er selv skyld i det, siger Vestre Landsret. Landsretten siger, at han helt bevidst har fusket med maskinens stelnummer for at føre myndighederne bag lyset.
I 2005 bestilte den pågældende en specialopbygget motorcykel hos et specialværksted for Harley Davidson i Rødding.
Cyklen skulle bygges op omkring et hollandsk kopistel, og alle stumperne blev nøje udvalgt af ejeren selv.
Gennem en bekendt købte han et ledigt Harley-Davidson-stelnummer, der stammede fra en motorcykel fra 1986.
Stelnummer fandtes ikke
Specialmaskinen blev synet, og Skat beregnede registreringsafgiften ud fra ejerens oplysninger om, at der var tale om en ombygget 1986-maskine.
I 2007 satte han den til salg gennem en forhandler, der hurtigt opdagede, at stelnummeret ikke fandtes i Harley Davidsons register. Så kunne maskinen ikke sælges som en ægte Harley.
Han rejste et erstatningskrav mod specialværkstedet i Rødding, der efter hans mening havde vildledt ham med hensyn til stelnummeret.
Byretten gav ham ret og dømte værkstedet til at betale 634.000 kroner mod at tage motorcyklen retur.
Men Landsretten er altså helt uenig. Landsretten siger, at han bevidst har brugt et falsk stelnummer for at vildlede myndighederne, og at kravet derfor strider mod loven om ærbarhed, som det hedder i Danske Lov.
Så han hænger på den ulovlig kopimaskine og sagens omkostninger på 113.000 kroner til værkstedet.