Danmark får flere fattige
Flere må undvære juleflæskestegen og mangler penge til børnenes fritidsaktiviteter.
I samarbejde med analysefirmaet Rambøll har Røde Kors spurgt sine 220 lokale afdelinger landet over, hvordan de oplever fattigdom i deres kommune.
165 lokalformænd har deltaget i undersøgelsen, og 59 procent svarer, at de oplever, der er blevet flere fattige det seneste år. Samme tendens viste en lignende undersøgelse sidste år.
Dansk Røde Kors' præsident, Susanne Larsen, mener, at udviklingen er et tydeligt bevis på, at der er behov for at få et fyldestgørende overblik over fattigdommen i Danmark. Det mener hun, at man kan få, hvis man sætter en officiel fattigdomsgrænse.
Fattigdomsgrænse
Og den udmelding er regeringen helt enig i. Næste år vil et udvalg af eksperter begynde at arbejde for at oprette en fattigdomsgrænse i Danmark.
»Absolut fattigdom er for eksempel, når Joachim B. Olsen brækker sig over, at der ikke er fattige i Danmark, fordi vi ikke er lige så fattige som folk i Sudan. Men det gør os hverken lykkeligere eller rigere, at folk i Sudan er fattigere end os, så vi skal have sat en relativ grænse for fattigdommen i Danmark,« siger socialordfører for De Radikale, Marlene Lorentzen, med henvisning til Liberal Alliances folketingsmedlem Joachim B. Olsen, der forrige weekend vakte opsigt ved blandt andet at sige, at man ikke, som han mener, regeringen gør det, skal gøre nogen til ofre, at man har et personligt ansvar, og at det er selvforskyldt, hvis der er nogen i Danmark, der ikke har råd til at holde jul.
Kan ikke se fornuften
Marlene Lorentzen tilføjer, at regeringen desuden vil afskaffe fattigdomsydelserne for at reducere fattigdommen.
Den disposition ser Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, ikke fornuften i. Han er enig i, at der findes fattige i Danmark, men tror ikke, at en fattigdomsgrænse vil afhjælpe problemerne, da nogle folk kan være fattige og samtidig blive kategoriseret over grænsen.
»Det komplicerede fænomen, at man er fattig, består ikke kun af, at man ikke har så mange penge. Der er flere parametre, der kan være meget forskellige. Jeg tror ikke, man kan lave en fattigdomsgrænse, der er seriøs og vil løse problemet,« siger Eyvind Vesselbo til metroXpress.
Hans bud på en alternativ løsning på fattigdomsproblematikken er at hjælpe de udsatte familier med at lære at administrere de midler, de har til rådighed.
Kilde: metroXpress