Revnet bro for svag til Femern-trafik
Storstrømsbroen er ikke bygget til de tunge godstog, der kommer fremover, siger broprofessor.
Den revnede Storstrømsbro skal i fremtiden holde til 78 godstog om dagen. Godstog, der er fire gange tungere end passagertogene. Det er broen bare ikke dimensioneret til, fastslår professor. Ministeren har ingen plan B.
Det skriver DR Nyheder.
30 revner har lukket Storstrømsbroen for tog - på trods af, at man de sidste 15 år kun har kørt med lette passagertog over broen.
Fire gange så tunge
Men når Femern-forbindelsen åbner, skal den holde til fire gange så tunge godstog. 78 gange om dagen.
- Det er den slet ikke dimensioneret til. Broen er bygget til 7,2 tons per togmeter - godstog i dag vejer 8 tons, siger Niels Jørgen Gimsing, professor i broer på DTU til DR Nyheder og fortsætter:
- Det betyder, at broen vil være under konstant overbelastning. Og så vil der komme mange flere revner end i dag, hvor der kun kører få, lette passagertog, siger han.
Over Fyn i dag
I dag kører de tunge godstog over Lillebælt og Storebælt. I fremtiden skal de køre over Danmarks pt. dyreste anlægsarbejde; den 40 mia. kroner dyre Femern-forbindelse. Det giver mere plads til de mange passager på Fyn.
Man har bare glemt den detalje, at Femern-forbindelsens 3,2 km lange Storstrømsbro fra 1937 altså slet ikke er bygget til nutidens godstog.
- Det er jo forrykt, at vi er havnet i den situation. Femern-forbindelsen er en højt profileret, international godskorridor. Og nu står vi så med en bro, der ikke kan bære de tog, vi har i dag, siger Michael Svane, direktør i DI Transport til DR Nyheder.
Han appellerer til politisk handling her og nu.
Ingen plan B
Banedanmark erkender overfor DR Nyheder, at der ikke er en plan B for den underdimensionerede bro.
Transportminister Henrik Dam Kristensen har heller ikke en plan B. Men det kommer der, lover han.
- Vi investerer så mange penge i Femern-forbindelsen, og så duer det selvfølgelig ikke, hvis Storstrømsbroen ikke kan klare godstogene, siger ministeren, der afventer en hasteredegørelse fra Banedanmark.
- Så må vi se, om den skal repareres, eller der skal gøres noget andet, siger Henrik Dam Kristensen til DR Nyheder.
Kilde: DR Nyheder