Dansk skeptiker: Hvad skete der med bygning 7?

En dansk kemiker fører an i kampen for en ny undersøgelse af, hvad der skete med World Trade Center den 11. september 2001.

Artiklens øverste billede

"Det var da mærkeligt."

Sådan tænkte den danske kemiker Niels Harrit, da han i efteråret 2006 så et videoklip fra World Trade Centers sammenstyrtning, som han aldrig havde set før.

Videoklippet viste den såkaldte bygning 7 - en 47-etagers kontorbygning - styrte til jorden sidst på eftermiddagen den 11. september 2001, adskillige timer efter at tvillingetårnene var blevet ramt af to passagerfly og styrtet i grus.

SE VIDEO: Bygning 7 styrter sammen

Siden har han interesseret sig for, hvordan det kunne lade sig gøre, at den massive bygning, der ikke var direkte ramt af flyene, kunne falde så hurtigt og ubesværet til jorden.

"Den øverste etage faldt ned, som om der ikke var noget under den. Jeg følte mig nødsaget til at undersøge, hvordan den bygning var konstrueret, eftersom alle bærende elementer tilsyneladende kunne elimineres samtidig på nogle få sekunder," siger Niels Harrit, der er lektor på Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Stiller spørgsmål

De seneste tre år har han rejst rundt i Danmark med et foredrag om bygning 7. Her stiller han det spørgsmål, som han mener er blevet fortiet i de officielle undersøgelser af, hvad der skete den 11. september 2001: Hvad fik bygning 7 til at styrte sammen?

"Der hersker udpræget uvidenhed om denne begivenhed. Når jeg holder foredrag, er der mange, der ser det for første gang," siger han.

Fund af sprængstof

Harrit afviser, at temperaturen fra brandene i bygning 7 skulle være høj nok til at smelte bygningens stålkonstruktion, og at bygningen af egen kraft kunne styrte i grus i løbet af ganske få sekunder.

Han støtter teorien om, at sprængstoffer må have spillet en rolle i sammenstyrtningen og er medforfatter til en videnskabelig artikel om emnet.

Forskerne bag artiklen, der i april 2009 blev trykt i The Open Chemical Physics Journal, mener at have fundet spor af nanotermit i støvet fra World Trade Center. Nanotermit er et avanceret, sprængstoflignende materiale, som genererer høje temperaturer.

LÆS MERE: Forskere: Sprængstof i støvet fra WTC

Forskernes fund har vakt opsigt og medført debat, men ingen ny undersøgelse.

Til gengæld valgte chefredaktøren for tidskriftet, den franske professor Marie-Paule Pileni, at trække sig efter publiceringen, som hun ikke havde godkendt. Hun fremsatte efterfølgende det synspunkt, at der måtte ligge en politisk dagsorden bag artiklen.

Ren naturvidenskab

Niels Harrit afviser, at han har en politisk dagsorden, når han sætter spørgsmålstegn ved, at en gruppe Al Qaida-terrorister skulle være i stand til at forårsage de ødelæggelser, som hele verden var vidne til.

"Jeg har et analytisk forhold til omverdenen, og min tilgang til disse spørgsmål er helt igennem naturvidenskabelig," siger han.

I USA har National Institute of Standards and Technology (NIST) i en officiel rapport om terrorangrebet tilbagevist utallige spekulationer og konspirationsteorier om 11. september. Men der eksisterer fortsat udbredt skepsis omkring de officielle forklaringer.

LÆS MERE: NIST svarer på spørgsmål om 11. september

I Danmark har kendte personer som skuespiller Jesper Klein, arkitekt Jan Utzon, læge Inge Genefke og præst Flemming Pless støttet kravet om en ny undersøgelse.

I udlandet omfatter skeptikerne bl.a. Ruslands ministerpræsident Vladimir Putin, den franske skuespiller Juliette Binoche, den italienske instruktør Dario Fo og den amerikanske instruktør Michael Moore.

Et amerikansk netværk af arkitekter og ingeniører har desuden samlet 1.026 fagpersoner, der støtter kravet om en ny undersøgelse.

Svært at finde støtte

Niels Harrit så gerne, at man samlede den danske sagkundskab på området og begyndte at undersøge omstændighederne bag det spektakulære arkitektoniske kollaps.

Umiddelbart har Niels Harrit dog svært ved at finde støtte til sine teorier.

Professor i fysik Per Hedegård, Niels Bohr Institutet, har til Politiken udtalt, at "det meste af hans (Niels Harrits, red.) hypotese er det rene gak, og han burde spørge sig selv, hvorfor han er den eneste lærer her på fysik og kemi, der tror på det."

Som svar siger Harrit, at Per Hedegård "fornægter fakta".

"Ingen kan forklare, hvordan bin Laden skulle have båret sig ad med at gennemføre det her," siger Harrit.

Fortsætter ufortrødent

På trods af begrænset gennemslagskraft i danske medier og forskerkredse, har han ingen planer om at indstille kampen for en ny og uvildig undersøgelse af 11. september.

"Jeg ville da gerne have fred, da jeg også har andre ting at give mig til. Men jeg synes, at det er min pligt at oplyse den danske offentlighed om det her, selv om den danske offentlighed ikke vil lytte," siger Niels Harrit.

SE FOTOSERIE: 11. september

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.