Statsadvokat tygger på begmand

Statsadvokat Birgitte Vestberg går i tænkeboks over dommers afvisning af loven om folkedrab.

Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager går nu i tænkeboks, efter at en dommer i Roskilde har afvist gyldigheden af loven om folkedrab over for en mand, der er sigtet for folkemord i Rwanda.

Loven gælder kun folkedrab begået på dansk territorium, fastslår dommer Linda Lauritsen.

Vil statsadvokat Birgitte Vestberg, anklagemyndighedens ypperste ekspert i folkedrab, kære kendelsen til Østre Landsret?

- Det vil tiden vise. Lige nu kigger vi på kendelsen, siger Birgitte Vestberg til Ritzau.

Hun er uenig med sine nærmeste medarbejdere i fortolkningen af loven. Statsadvokaten mener, at loven fra 1955 også gælder folkedrab begået i udlandet, mens vicestatsadvokat Lars Plum og statsadvokatassessor Andreas Laursen mener det modsatte.

Ikke desto mindre har Plum og Laursen måttet argumentere imod deres egne synspunkter og til fordel for loven over for dommeren i Roskilde.

Har Birgitte Vestberg overvejet selv at træde ind som anklager?

- Det forudsætter dels, at kendelsen bliver kæret, dels at der i så fald bliver en mundtlig forhandling i Østre Landsret om spørgsmålet. Indtil disse forudsætninger måtte være opfyldt, er spørgsmålet totalt uaktuelt, siger statsadvokaten.

Statsadvokaten er på linje med justitsminister Lars Barfoed (K), der også mener, at loven kan anvendes globalt. Det synspunkt støtter han på svar til Folketinget fra Justits- og Udenrigsministeriet.

Men dommer Linda Lauritsen afviser, at svar på spørgsmål fra Folketinget kan begrunde den fortolkning af loven, som Barfoed henholder sig til.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen