Skønhedskonkurrencer ødelægger piger

Piger ned til seks år sminkes og iklædes voksent tøj i "Little Miss Perfect"-konkurrencer.

Artiklens øverste billede

Skønhedskonkurrencer for små piger, der klædes fint på og får lagt make-up som voksne, har vundet frem i England og USA.

Men skønhedskonkurrencerne, de såkaldte "Miss Mini" og "Little miss perfect", kan ødelægge pigernes liv, siger en psykolog.

"Jeg synes, det er synd for børnene. Der kommer ikke noget godt ud af det," siger privatpraktiserende børnepsykolog, Bente Edslev.

Forkerte signaler

Konkurrencerne har været populære i mange år i USA, men har også fundet fodfæste i England. Deltagerne er typisk piger i alderen seks til ti år, men i nogle konkurrencer er det børn helt ned til to-tre års alderen.

Formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, mener, at man skal være meget påpasselig med at udstille små piger.

"Man skal undgå de seksuelle signaler, som får pigerne til at fremstå ældre, end de er," siger Lisbeth Zornig Andersen.

Både tøj og sminke skal holdes på et barnligt niveau.

Selvværdet kan dykke

Konkurrence kan være fint for børn, så længe børnene selv tager initiativet, siger hun.

Men det kan få vidtrækkende konsekvenser for pigerne, hvis de ikke kan sige fra over for forældrene.

"Historien viser, at børn, der bliver skubbet af deres forældre og får succes, får meget svært ved at leve et ordentligt liv bagefter. Det kan faktisk virke som et overgreb på børnene," siger psykolog Bente Edslev.

Selvværdet kan også lide et alvorligt knæk, hvis pigerne kun bedømmes på deres ydre.

"Man kan blive splittet mellem den måde, som andre opfatter én, og ens virkelige identitet. Det kan ødelægge pigernes selvværd," siger Bente Edslev.

Kan knække mentalt

"Man kan se det på folk, som har været meget promoverede. Hvis de mister deres arbejde, kan de at gå helt ned psykisk," fortæller hun.

Det ses blandt andet ved elitesportsfolk, som får en sportsskade. Hvis for meget af deres liv har drejet sig om sporten, knækker filmen.

Hun mener, at nogle mødre presser børnene for at udleve egne drømme.

"De leder efter en mening med livet, og hvis de ikke er så meget selv, så kan det kamme helt over," siger hun.

Hun har dog ikke mødt danske mødre, der har været ekstremt opsatte på, at deres børn skulle være berømte.

Ikke på vej til Danmark

Der er dog indtil videre intet, der tyder på, at tv-shows med skønhedskonkurrencer for børn skulle være på vej til Danmark.

Hverken TV3 eller Kanal 4 har et program af denne type på tegnebrættet.

"Emnet kan godt være interessant, men det vil altid komme an på det enkelte programs kvalitet. Lige nu har vi ikke nogle programmer om skønhedskonkurrencer for børn på vej på skærmen," siger Pil Brandstrup, programdirektør på Viasat.

Ifølge pressechef på Viasat, Søren Hedman, fungerer succesfulde udenlandske programmer ikke nødvendigvis på dansk fjersyn.

For langt fra dansk kultur

"TV3 har ingen planer om at producere danske programmer om skønhedskonkurrencer for børn. I Danmark har vi ikke den tradition for skønhedskonkurrencer, som man f.eks. har i USA og slet ikke med børn som deltagere. Det ligger langt fra den danske kultur," siger Pil Brandstrup.

På Kanal 4 er den umiddelbare melding også, at man ikke har interesse i et program, hvor piger deltager i skønhedskonkurrencer.

"Det har vi slet ikke overvejet. Vores programdirektør havde ikke hørt om det, da jeg spurgte ham," siger Lennart Løfbjerg, pressechef på SBS, der blandt andet ejer Kanal 4.

Dansk fornuft

Formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, frygter, at programmerne alligevel skal brede sig til Danmark ligesom Talent og X Factor.

"Jeg håber, at vi så kan bevare den danske fornuft og sørge for, at børnene har det sjovt og ikke bliver udnyttet," siger hun.

Selvom skønhedskonkurrencerne sandsynligvis ikke er på vej til dansk fjernsyn, foregår der dog også udvælgelser af børn blandt andet ved modelbureauer.

Modelbureau leder efter charme

Hos Little People, et aarhusiansk modelbureau, leder casterne mest ikke efter de polerede børn.

"Vi kigger efter børn, der er udadvendte og har et glimt i øjet. De må gerne have skæve tænder eller stort hår," siger chefen hos Little People, Nanna Pedersen.

Hun fortæller, at de fleste modelbørn er normalvægtige, men at efterspørgslen på de kraftigere børn samtidig er stigende.

"Det eneste, vi gør, er at smøre fugtighedscreme i deres ansigt og lidt på arme og ben, og så kommer vi en lille smule solskinspudder på deres æblekinder," siger hun.

Ingen sminke

Ifølge hende ville de danske forældre ikke tillade, at man lagde tyk makeup og lavede slangekrøller på pigerne.

"De ville stejle," siger hun.

Nanna Pedersen har i sin tid som caster for modeller kun mødt ganske få forældre, som har været overdrevent opsatte på, at deres børn skulle være modeller.

Scenevante børn

Alligevel fornemmer hun dog, at purkene i stigende grad er glade for rampelyset. Hun mener, at børnene er scenevante på en anden måde end for tyve år siden.

"Vi får ekstremt mange ansøgninger, og det skyldes jo også, de sidder hjemme og ser Vild med Dans og X factor," siger Nanna Pedersen.

Hun understreger dog, at langt de fleste forældre går stille til deres børns modelarbejde.

Barn fik botox

De amerikanske konkurrencer driver dog nogle gange mødrene ud i ekstreme metoder.

I maj blev en otteårig pige tvangsfjernet fra sin mor, fordi hun flere gange havde givet sin datter indsprøjtninger med botox og voksbehandlinger.

Moderen påstod også, at det var almindelig praksis i konkurrencerne. Siden er der dog skabt tvivl om, hvorvidt moderen blot fortalte historien for at få opmærksomhed i medierne.

"Man skal i hvert fald tænke sig rigtig godt om som forælder, inden man melder sit barn til sådan noget. Og så man skal være realistisk," siger Bente Edslev.

LÆS OGSÅ: Årets Miss Plastik kåret i Ungarn

LÆS OGSÅ: Hysteriske fædre og stjernebørnene

LÆS OGSÅ: Botox-barn tvangsfjernet fra mor

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen