Hvorfor er raketopsendelsen speciel?

En ekspert mener, at raketopsendelsen er interessant, da den ikke er regeringsfinansieret.

Artiklens øverste billede
Der gik et sus gennem raketentusiater fra hele verden, da den danske raket Heat-1X Tycho Brahe blev sendt til vejrs. Foto: Bo Tornvig/Polfoto

Der gik et sus gennem raketentusiater fra hele verden, da den danske raket Heat-1X Tycho Brahe sendte en kaskade af røg efter sig og forsvandt i himmelrummet - eller i hvert fald 2,8 kilometer op i luften.

Den store opmærksomhed kan imidlertid virke en anelse absurd, da både amerikanerne og russerne har sendt adskillige mennesker ud i rummet.

Det mener Steen Eiler Jørgensen fra Dansk Center for Rumfartsforskning bestemt ikke.

”Det her er jo netop ikke gennemført af et kæmpestort regeringsapparat med tusindvis af ansatte med et milliardbudget. Det her er gennemført af en lille gruppe af entusiastiske mennesker, der er gået sammen om at konstruere en raket, der på længere sigt skal være bemandet. Derfor er det interessant og kæmpestort,” siger han til jp.dk.

Dansker i rummet

Dagens opsendte raket var ubemandet. Men målsætningen er, at den lille gruppe raketentusiaster i Danmark bliver i stand til at sende en bemandet raket ud i rummet om cirka 10 år.

"De kan garanteret analysere på dagens data i et helt år fra nu af. Men de er allerede blevet meget, meget klogere, og jeg tror sagtens, at de kan nå deres målsætning efter successen i dag," siger Steen Eiler Jørgensen.

En mindre målsætning for dagens mission var at sende raketten 15 til 16 kilometer op i luften. Det lykkedes imidlertid ikke. Raketten vurderes umiddelbart at være kommet 2,8 kilometer op i luften og være fløjet i alt 8,5 kilometer.

Inspirationskilde til unge

Umiddelbart mener Steen Eiler Jørgensen at æren ene og alene tilfalder de to raketbyggere Peter Madsen og Kristian von Bengtson - og selvfølgelig deres bagland.

Men han håber, at dagens succes kan smitte af på Danmark som nation.

”Måske kan dette her give naturvidenskaben nye kræfter. Det kunne da være fantastisk, hvis flere unge føler sig inspireret til at give sig i kast med forskning inden for dette felt," siger han.

Heat-1X Tycho Brahe er ni meter lang og vejer 1,6 ton. Den har en tophastighed på ca. 2.000 km/t og har en værdi af cirka 300.000 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen