Agurke-smitten har formentlig toppet

På Statens Serum Institut forventer man, at smitten med dem livsfarlige bakterie VTEC har toppet.

De danske myndigheder forventer kun ganske få nye tilfælde af smitte med den frygtede colibakterie VTEC i Danmark.

- Min forventning er, at vi vil se flere tilfælde i Danmark, men jeg forventer ikke, at det vil dreje sig om mange tilfælde, siger Kåre Mølbak, overlæge hos Statens Serum Institut.

Onsdag blev der konstateret tre nye tilfælde i Danmark, og dermed nåede antallet af bekræftede tilfælde i Danmark op på i alt 17. Der er tale om ni kvinder og otte mænd i alderen fra 23 til 81 år.

Fredeligt

Torsdag - Kristi himmelfartsdag - bliver der ikke lavet nogen ny opdatering på situationen i Danmark, og det hænger ifølge Kåre Mølbak sammen med, at "situationen i Danmark udvikler sig fredeligt".

Når Kåre Mølbak forventer, at smittespredningen har toppet, så hænger det også sammen med, at bakterien kun meget sjældent smitter fra en person til en anden.

- Det har der været tilfælde med i Tyskland, så det vil også kunne ske i Danmark, men det er først og fremmest gennem fødevarer, at smitten sker, og derfor er der ingen fare for, at den kan sprede sig som en influenzaepidemi, siger Kåre Mølbak.

Næsten alle var i Tyskland

De 17 danskere, der er blevet smittet, har næsten alle sammen været i Tyskland i midten af maj måned.

- Hvis der fortsat er en aktiv smittekilde i Tyskland, og danskere fortsætter med rejse til Tyskland og spiser af smittekilden, så vil der kunne komme flere tilfælde i Danmark.

- Vi tror, at smitten også er på vej ned i Tyskland, men tyskerne er ikke selv sikre i den vurdering, så det skal jeg ikke gøre mig alt for klog på, siger Kåre Mølbak.

I Tyskland voksede antallet af smittede i løbet af onsdagen til mere end 2000. Alene i Niedersachsen, Hamburg og Slesvig-Holsten steg antallet med flere end 300 i løbet af onsdagen.

16 tyskere og en svensker er bukket under for den farlige sygdom, som kan medføre nyresvigt.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen