Vulkanolog: Udbruddet er ikke ovre endnu
Vulkanen Grimsvötn har på to dage udspyet mere aske, end Eyjafjallajökull gjorde på fem uger.
Selv om asken fra Grimsvötn ikke længere når op i 20 kilometers højde, men ligger på 10-11 km, er alt ikke godt.
"De dårlige nyheder er, at det ikke ser ud til, at Grimsvötn ikke er gået synderligt tilbage de sidste par timer."
Det siger vulkanolog Rikke Pedersen, der er administrationschef ved Nordisk Vulkanologisk Institut (Nordvulk) i Island.
Store dele af Europa holder netop nu vejret, mens man venter på, om vulkanen Grimsvötn vil lægge luftrummet øde, som det skete i april sidste år.
Udbruddet i fuld gang
Island og Grønland har allerede været ramt, mens man i Norge forventer, at flytrafikken mellem Svalbard og fastlandet vil blive berørt i aften.
Det samme gælder Skotland, Irland og det nordlige England, som ifølge den britiske luftfartsmyndighed Civil Aviation Authority vil mærke askeskyen fra i morgen tidlig. Med konsekvenser for flytrafikken.
"Jeg kan ikke sige, om der kan komme lignende problemer igen, men udbruddet er i fuld gang, og det ser ikke ud til at slippe sit tag lige med det samme," siger Rikke Pedersen.
Grimsvötn er en af Islands mest aktive vulkaner. Derfor har man også stor viden om, hvordan den plejer at opføre sig under et udbrud. Men denne gang er det anderledes.
Opfører sig usædvanligt
"Grimsvötn opfører sig ikke, som den har gjort i de sidste par udbrud, så vi ved ikke helt, hvad vi skal forvente, eftersom at udbruddet er langt større, end hvad vi tidligere har set," siger Rikke Pedersen.
Hun fortæller, at vulkanen, som gik i udbrud lørdag, allerede har spyet lige så meget aske ud, som Eyjafjallajökull gjorde på fem uger sidste år.
Og selv om andelen af grovere partikler, som hurtigere falder til jorden, denne gang er større, gør den massive mængde aske, at antallet af små partikler, som bliver båret af luften, er næsten det samme som ved Eyjafjallajökull, forklarer Rikke Pedersen.
Når Danmark tirsdag
Den afgørende faktor vil derfor blive vindretningen. Ifølge Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) i London er der risiko for, at dele af askeskyen når det nordlige Europa inden for 48 timer.
Ifølge DMI's ekspert i atmosfærisk spredning, Jens Havskov Sørensen, vil det også gælde Danmark.
"Det ser ud til, at askeskyen når frem til Danmark tirsdag aften. Koncentrationerne kan vi endnu ikke sige ret meget om", siger han ifølge dmi.dk.
LÆS OGSÅ: DMI: Askesky kan ramme os tirsdag