Danske voldsofre snydes for EU-beskyttelse

Retsforbeholdet betyder, at danske voldsofre ikke kan beskyttes af polititilhold i andre EU-lande.

Artiklens øverste billede
EU-forslaget vil sikre, at ofre for vold eller trusler får mulighed for at blive beskyttet af et polititilhold mod én eller flere personer, selvom de rejser eller flytter til andre EU-lande. Arkivfoto. Colourbox

Danske ofre for vold eller trusler bliver dårligere stillet end alle andre EU-borgere, hvis et nyt forslag om et EU-polititilhold bliver vedtaget.

Selvom forslaget fra EU-Kommissionen med justitskommissær Viviane Redings ord skal oprette "et system, hvor ofrene er beskyttet, hvor end de tager hen" i EU, så gælder det nemlig ikke for danskerne.

Det er det danske EU-forbehold på retsområdet, som udelukker Danmark fra at deltage, og det får Socialdemokraterne til at forlange en folkeafstemning om retsforholdet.

Britta Thomsen (S), medlem af EU-Parlamentet, kalder det "dybt beklageligt", at Danmark kommer til at stå uden for det nye EU-tiltag, som ikke mindst skal beskytte voldsramte kvinder.

Stor offerpakke

- På grund af det danske retsforbehold får de 28.000 danske kvinder, som hvert år udsættes for partnervold, ikke samme beskyttelse som kvinder i andre EU-lande. Derfor bør vi sætte retsforbeholdet til folkeafstemning, lyder opfordringen fra Britta Thomsen.

EU-forslaget vil sikre, at ofre for vold eller trusler får mulighed for at blive beskyttet af et polititilhold mod én eller flere personer, selvom de rejser eller flytter til andre EU-lande.

Men det danske retsforbehold forhindrer ikke kun danskere i at få beskyttelse i udlandet. Det gør også, at dansk politi ikke må modtage anmodninger om at beskytte voldsofre fra andre lande, som besøger Danmark.

Det nye EU-polititilhold er en del af en stor offerpakke fra EU-Kommissionen, der skal skabe minimumstandarder for information og beskyttelse til ofre for forbrydelser i EU-landene.

Forslagene fra EU-Kommissionen skal nu forhandles på plads af EU-Parlamentet og de 27 medlemslande.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.